Category Archives: Set Mengandung

Cara Cegah Jaundice Bayi Terbukti Berkesan

By | 29 August 2017

Ramai bayi yang dilahirkan sekarang ini rata-rata akan mengalami jaundice. Artikel saya kali ini berkenaan cara cegah jaundice bayi adalah berpotensi berkesan secara klinikal. Mungkin jika ada pun, tidak perlu sampai perlu warded (maknanya jaundice tinggi sangat). Saya tahu betapa teruknya jika anak baru lahir mengalami kuning. Pengalaman saya sendiri dengan anak pertama dan kedua, kedua-duanya perlu warded… Read More »

Set Mengandung Kencing Manis Shaklee

By | 21 March 2017

Set Mengandung Kencing Manis Shaklee Saya memang ada ramai sangat customer yang mengandung dan pada masa yang sama mengalami masalah seperti kencing manis dan darah tinggi ketika mengandung. So far, alhamdulillah customer saya sihat dengan mengambil set mengandung Shaklee bersama-sama konsultansi berterusan daripada saya. Apakah Kencing Manis Semasa Mengandung Kencing manis semasa mengandung juga dikenali sebagai diabetes gestasi… Read More »

Anencephaly Dan Langkah Pencegahan Bagi Ibu Mengandung

By | 20 March 2017

Baru-baru ini melintas di FB saya berkenaan kes bayi dengan kecacatan dinamakan sebagai Anencephaly. Pertama kali saya dengar berkenaan penyakit ini ialah tatkala riuh berkenaan risiko kelahiran bayi dengan anencephaly jika ibu hamil dijangkiti virus Zika. Masa itu barulah terbuka mata. Tapi anda tahu kan, sebenarnya bukanlah Zika penyebab kepada meningkatnya bayi dilahirkan dengan anencephaly, tapi sebenarnya adalah faktor… Read More »

Cara Atasi HB Rendah Ketika Mengandung

By | 20 October 2014

Salah satu masalah kesihatan semasa mengandung selain diabetes adalah masalah HB rendah. 3 tahun dulu KKM masih amalkan pengambilan darah untuk cek HB hanya dengan tusukan di hujung jari, tapi saya tak pasti sejak bila sekarang mereka ambil darah di urat darah terus dan dihantar ke makmal. Jadi keputusan yang diperolehi lebih tepat kata mereka. Setiap kali cek… Read More »

Cara Elak Bengkak Kaki Semasa Hamil

By | 13 October 2014

Cara Elak Bengkak Kaki SemasHamil Bagi saya sendiri, bengkak kaki semasa mengandung ni memang cepat berlaku. 2 kehamilan sebelum ini tak silap saya ia akan berlaku sejak bulan ke 4 mengandung. Sakit jugak bila jadi ni, nak pijak pun rasa sakit. Mengapa Bengkak Kaki Berlaku? Perkara ini dikenali sebagai edema, ia berlaku semasa mengandung kerana badan kita menyimpan lebih… Read More »

Protein Soya Untuk Ibu Hamil

By | 3 October 2014

Ibu hamil memang seboleh-bolehnya digalakkan ambil banyak nutrisi untuk tumbesaran kandungan. Begitu juga dengan protein. Anda suka protein haiwan atau protein tumbuhan? 2 kali kehamilan sebelum ini saya banyak bergantung kepada sumber semulajadi makanan. Protein seperti ayam, daging, telur dan ikan memang banyak juga saya ambil. Memang boleh kita bergantung sepenuhnya kepada makanan, tapi pengambilan suplemen juga semakin… Read More »

Suplemen untuk ibu hamil, berpantang dan menyusu

By | 19 May 2014

Adakah anda termasuk dalam kategori di bawah? 1. Ibu ohsem yang sedang mengandung? 2. Ibu ohsem yang sedang berpantang? 3. Ibu ohsem yang sedang menyusukan anak? Pernahkah anda alami keadaan berikut? 1. selalu rasa badan letih, 2. ada sembelit time mengandung dan berpantang, 3. ada buasir ketika mengandung,4. nak pulih dengan cepat ketika berpantang5. Selalu rasa letih, sakit kaki, cramp,… Read More »

Mahu pudarkan stretch mark?

By | 17 May 2014

Bagi ibu-ibu memang mesti ada pengalaman berdepan dengan stretch mark.  Pernah tak anda ditegur “Eh kenapa dengan perut you ni” “Akak punya stretch mark tak banyak pun, tak macam kau ni.” Aduh, berdesing telinga tak? Tahukah anda bagaimana stretch mark berlaku? Biasanya stretch mark ni disebabkan oleh kulit yang meregang semasa kita mengandung, ada juga stretch mark disebabkan… Read More »

Hilangkan Stretch Mark Dengan Shaklee

By | 8 May 2014

Apakah Stretch Mark Stretch mark adalah garisan putih yang terdapat pada beberapa tempat di tubuh seperti perut, payudara, paha dan lengan. Ia muncul disebabkan kulit meregang dalam tempoh yang singkat sehingga kulit kehilangan elastisinya.  Stretch mark kerap berlaku kepada wanita hamil atau mengalami kegemukan (awalnya beliau kurus). Tahukah anda hampir 90% wanita hamil terkena stretch mark (sumber: Dr… Read More »

Anda hamil? Alami loya? Kejang kaki? HB rendah? Diabetes kehamilan? Jom baca sini

By | 18 April 2014

Set Kehamilan Shaklee Setiap ibu pasti inginkan yang terbaik buat bayi yang dikandungnya..Tapi risau kan, masa trimester 1 asyik loya muntah aje..Makan semua keluar balik, yang lalu pun cikedis, junkfood, fastfood..pendek kata semuanya yang tak berkhasiatlah.. Dahla tak makan makanan yang berkhasiat, susu pun tak lalu nak minum.. Macamna ibu nak bekalkan nutrisi yang secukupnya kepada bayi.. Badan… Read More »