Category Archives: set penyusuan

Kepentingan Kalsium Untuk Ibu Hamil dan Menyusu

By | 4 August 2016

Selalunya bila mengandung dan menyusukan anak, paling diberikan kepentingan adalah keperluan kalsium. Sebab itu juga banyak produk jenis tenusu diperkenalkan untuk golongan ini. Tapi sejauh mana dan mengapa kalsium penting untuk ibu hamil dan menyusu? Mengapa Kalsium Penting Untuk Ibu Hamil dan Menyusu Perasan tak kebanyakan nenek, moyang atau ibu kita bila dah berusia sudah semakin bongkok? Sebab… Read More »

Menarik Promosi Julai 2016 Untuk Wanita

By | 1 July 2016

Pada ketika ini mesti ramai antara kita sudah pulang ke kampung atau sedang bersiap hendak pulang berhari raya. Hari ini 1 Julai 2016, sebelum raya ni, eloklah saya khabarkan dahulu promosi menarik untuk Julai 2016. Sambil-sambil raya pun sudah tentu ramai mencari-cari suplemen yang diperlukan untuk pelbagai fungsi dan kebaikan. Julai 2016 Promosi Shaklee Untuk Julai 2016 menunjukkan berakhirnya… Read More »

Peranan Bapa Dalam Menjayakan Penyusuan Ibu

By | 4 April 2016

Peranan Bapa atau ayah agar penyusuan ibu berjaya ini berdasarkan kepada firman Allah, sebagaimana berikut: “Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, bagi mereka yang ingin menyempurnakan penyusuan. Bapa hendaklah mencukupkan keperluan ibu dan pakaian mereka mengikut apa yang boleh diterima.” [Surah Al-Baqarah, 2: 233-234] Dalam Al-Quran banyak disebutkan kepentingan penyusuan ibu, Quran juga menyebutkan peranan bapa untuk… Read More »

ESP Shaklee Untuk Ibu Menyusu

By | 23 March 2016

Sudah terlanjur saya posting berkenaan keperluan susu ibu yang berkualiti dalam posting saya semalam, hari ini saya ingin menyampaikan info penting tentang kepentingan protein seperti ESP Shaklee untuk ibu menyusu. Perlukah Suplemen Untuk Banyakkan Susu Dalam banyak keadaan, anda tidak memerlukan suplemen untuk banyakkan susu. Ini kerana susu banyak adalah disebabkan permintaan (demand) yang banyak. Semakin banyak bayi… Read More »

Berpantang Makan Di Kalangan Ibu Menyusu

By | 22 March 2016

Dulu-dulu saya selalu juga berpantang makan disebabkan anak masih menyusu. Masa ambil keputusan menyusu dulu, ramai yang kata makan kena pantang. Kalau tidak anak boleh kena angin, sembelit dan sebagainya. Mulalah masa itu berbahagi juga rasa, hendak menyusu atau formula sahaja? Tetapi bila memikirkan kebaikan dan manfaat menyusu yang sangat banyak, gagahlah juga menyusu dan berpantang makan serba… Read More »

Tips Rawati Anak Bronchitis / Asthma

By | 19 October 2015

Agak lama juga saya simpan perkara ini daripada posting, bukan sengaja pun tetapi memang sudah lupa. Bayi Ada Bronchitis / Pneumonia / Asthma? Masa Sarah dilahirkan dulu, memang asalnya hidungnya memang tersumbat. Asyik-asyik dengar bunyi hidung dia itu memang kebiasaan. Disebabkan dia menyusu dengan baik, jadi saya tidaklah tergesa-gesa hendak bawa berjumpa doktor. Lepas raya puasa tahun ini… Read More »

Tips Kulit Bayi Putih Gebu

By | 22 September 2015

Semua ibu mesti dambakan anak yang bakal dilahirkan mempunyai kulit gebu, putih lebih-lebih lagi. Saya hendak cerita kisah saya dulu masa mengandung anak sulung. Suami saya ini berkulit gelap, jadi saya amalkan semua petua untuk elakkan anak dikandung mewarisi gen suami yang gelap.. huhuh. Salah satunya saya amalkan minum air soya. Trimester kedua, saya dapat tahu air soya… Read More »

5 Makanan Banyakkan Susu

By | 9 September 2015

5 Makanan Banyakkan Susu Seronokkan bila menyusukan baby, susu cukup, baby pun tersenyum manis, tidak meragam. Kalau pam pula, susu mesti penuh satu botol. Saya selalu alami ini, meskipun baby sudah 6 bulan lebih. Bukan setakat penuh, pekat pula. Bertambah riang hati seorang ibu yang menyusukan anak, betul tak? Tapi tidak semua dianugerahkan dengan nikmat yang sama. Ada ibu terpaksa perah setengah… Read More »

Kepentingan Protein Untuk Ibu Menyusu

By | 8 September 2015

Wanita yang menyusukan bayi memerlukan hampir dua kali lebih banyak protein berbanding wanita yang tidak hamil, atau yang tidak menyusu. Oleh kerana protein adalah satu komponen penting dalam susu ibu, memakan banyak protein boleh membantu memaksimumkan bekalan susu anda, yang akan membantu mengoptimumkan pertumbuhan dan perkembangan bayi anda. Memilih protein yang sihat dan selamat pada setiap waktu makan atau makanan ringan… Read More »

Susu dah kering masa dalam pantang lagi?

By | 30 March 2015

Semalam dapat kunjungan daripada sedara mara saya. Alhamdulillah semua eksaited tengok baby sarah. Sekarang ni dah sebulan baby sarah, dah makin bambam. Mana taknya fully susu ibu, selain tido kerjanya minum susu je lah. Saya dapat perkhabaran ada mak2 hadapi masalah penyusuan. Susu kering katanya. Ada yg baby dah 5 bulan, ada yang baru 50 hari. Bila diselidik,… Read More »