Category Archives: set kanak-kanak

3 Hari Pertama Anak Berpuasa

By | 10 June 2016

Alhamdulillah hari ini sudah hari ketiga kita berpuasa. Sehari pertama itu memang menguji juga dengan susu drop, ingatkan sebab apa. Mungkin sebab badan hendak menyesuaikan diri agaknya. Hari kedua alhamdulillah susu kembali seperti biasa. Jadi bagi ibu menyusu, insyaAllah tiada masalah hendak berpuasa dan pada masa yang sama menyusukan anak. Part dahaga keterlaluan itu kenalah managekan. 3 Hari… Read More »

Minyak Ikan Bantu Mengurangkan Gejala Autism

By | 13 April 2016

Minyak Ikan Bantu Mengurangkan Gejala Autism Sebelum ini ada juga saya kongsikan beberapa suplemen yang sesuai untuk anak-anak mengalami masalah autisme, ADHD dan lain-lain bagi kanak-kanak istimewa. Namun perkongsian kali ini saya ingin sebutkan berkenaan bagaimana minyak ikan membantu mengurangkan gejala autisme. Apakah Autisme Autisme adalah gangguan neurologi yang didiagnosis pada kanak-kanak dan mempunyai ciri-ciri kesukaran sosial interaksi,… Read More »

Pentingnya Vaksin Pneumococcal Untuk Kanak-kanak

By | 6 April 2016

Lama sebenarnya saya tahu berkenaan kepentingan vaksin pneumococcal, sebab masa anak sulung saya dulu, pernah juga ambil 1 suntikan di kala umurnya 1 tahun lebih. Tetapi lepas itu memang saya tidak teruskan, termasuk untuk adik-adiknya. Sehinggalah saya terpanggil untuk mengambilnya untuk kesemua anak-anak saya baru-baru ini. Kisahnya cuma dengan satu kes kematian seorang kanak-kanak berumur 9 tahun di… Read More »

Tawaran Menarik Sempena Promosi Shaklee April 2016

By | 1 April 2016

Alhamdulillah Mac 2016 berlalu sebagai satu pencapaian yang memberangsangkan bagi tim saya. Ramai yang score banyak UV bulan Mac lalu yang melayakkan mereka menerima bonus sekurang-kurangnya RM24. Walaupun nilainya agak kecil, tetapi siapa yang hendak bagi kita sebanyak itu secara percuma kan? Siapa berusaha, dia akan dapat, man jadda wa jadda. Tawaran Menarik April 2016 Bagi bulan April… Read More »

Kepentingan Protein Kepada Bayi dan Kanak-kanak

By | 4 March 2016

Baru-baru ini ada pelanggan hubungi saya berkenaan bayi beliau dengan keadaan seperti berikut: Mempunyai masalah ekzema Alahan kepada protein (andaian sendiri, belum merujuk kepada pakar) Bayi berumur 9 bulan, tetapi keadaannya seperti berumur 2 bulan (kepala masih belum kuat, berat kurang dan perkembangan lambat dan tidak sesuai dengan umur sebenarnya. Tidak mengambil vaksin Saya menilai semua situasai. Pada… Read More »

Anak Selalu Demam: Cara Tingkatkan Sistem Imun Anak-anak

By | 15 February 2016

Bila ada anak ini, memang berpengalamanlah berdepan dengan masalah kesihatan anak-anak. Sistem imun anak-anak bukan macam kita dewasa ini. Macam anak-anak saya, mereka hadapi masalah begini: Anak sulung – masalah tonsil pada usia 4 tahun (tatkala mula sekolah tadika), menyebabkan setiap bulan demam panas (berlarutan selama 7 bulan) sehingga kami membuat rujukan ke HKL. Doktor pakar sahkan sudah… Read More »

Kanak-kanak dan Masalah Peparu Pneumothorax

By | 14 January 2016

Kanak-kanak dan Masalah Peparu Pneumothorax Baru-baru ini ada cucu kawan saya telah dimasukkan ke hospital disebabkan masalah paru-paru iaitu pneumothorax. Sebenarnya masalah pneumothorax pada cucunya asalnya sebab masalah banyak lendir kahak pada bulan berlakunya jerebu baru-baru ini. Di hujung jerebu, terlalu banyak lendir sampai jadi masalah lain pula iaitu pneumothorax. Nak dijadikan cerita, 2 minggu lalu berulang masuk… Read More »

Keperluan Vitamin D Untuk Kanak-kanak

By | 31 December 2015

Posting sebelum ini saya ada kongsikan anak no 2 saya (Faiz) seorang yang underweight dan underheight. Beliau memang lasak orangnya dan kurang makan. Ada 1 vitamin iaitu Vitamin D yang saya pernah terbaca bahawa kekurangannya boleh menyebabkan kurangnya selera makan dan menjejaskan tumbesaran. Jadi posting ini berkenaan fungsi vitamin D, kesan kekurangan dan sumbernya. Apakah Vitamin D Saya… Read More »

Cara Naikkan Berat dan Tinggi Anak Dengan Cepat

By | 23 December 2015

Rasanya ramai ibubapa alami masalah berat anak yang tidak seberapa. Ada jelah kata-kata yang dilemparkan nanti: Tak bagi anak makan ke Kenapa kurus sangat anak ini Umur baru setahun ke ni? Aduhai, memang mencucuk iman jadinya. Memanglah kalau kita fikir positif, selagi anak sihat dan tidak menunjukkan tanda-tanda tidak sihat, mungkin kita abaikan sahaja bab berat badan dan… Read More »

Tips Rawati Anak Bronchitis / Asthma

By | 19 October 2015

Agak lama juga saya simpan perkara ini daripada posting, bukan sengaja pun tetapi memang sudah lupa. Bayi Ada Bronchitis / Pneumonia / Asthma? Masa Sarah dilahirkan dulu, memang asalnya hidungnya memang tersumbat. Asyik-asyik dengar bunyi hidung dia itu memang kebiasaan. Disebabkan dia menyusu dengan baik, jadi saya tidaklah tergesa-gesa hendak bawa berjumpa doktor. Lepas raya puasa tahun ini… Read More »