Category Archives: set bersalin terbaik

Menarik Promosi Julai 2016 Untuk Wanita

By | 1 July 2016

Pada ketika ini mesti ramai antara kita sudah pulang ke kampung atau sedang bersiap hendak pulang berhari raya. Hari ini 1 Julai 2016, sebelum raya ni, eloklah saya khabarkan dahulu promosi menarik untuk Julai 2016. Sambil-sambil raya pun sudah tentu ramai mencari-cari suplemen yang diperlukan untuk pelbagai fungsi dan kebaikan. Julai 2016 Promosi Shaklee Untuk Julai 2016 menunjukkan berakhirnya… Read More »

Ibu Berpantang Menderita Luka Bersalin Masih Sakit

By | 4 November 2015

Luka Bersalin (Episiotomi) Masih Sakit Beberapa minggu lepas ada seorang ibu muda hubungi saya, beliau mengadu luka bersalinnya masih sakit walaupun setelah 40 hari bersalin dan rasanya ada macam daging pada luka bersalinnya. Penjagaan Luka Bersalin Episiotomi Episiotomi adalah satu kaedah memotong di bahagian kemaluan yang dinamakan perinium iaitu terletak di antara faraj dan lubang dubur. Kebiasaannya memotong… Read More »

Tips Kulit Bayi Putih Gebu

By | 22 September 2015

Semua ibu mesti dambakan anak yang bakal dilahirkan mempunyai kulit gebu, putih lebih-lebih lagi. Saya hendak cerita kisah saya dulu masa mengandung anak sulung. Suami saya ini berkulit gelap, jadi saya amalkan semua petua untuk elakkan anak dikandung mewarisi gen suami yang gelap.. huhuh. Salah satunya saya amalkan minum air soya. Trimester kedua, saya dapat tahu air soya… Read More »

Kepentingan Protein Untuk Ibu Menyusu

By | 8 September 2015

Wanita yang menyusukan bayi memerlukan hampir dua kali lebih banyak protein berbanding wanita yang tidak hamil, atau yang tidak menyusu. Oleh kerana protein adalah satu komponen penting dalam susu ibu, memakan banyak protein boleh membantu memaksimumkan bekalan susu anda, yang akan membantu mengoptimumkan pertumbuhan dan perkembangan bayi anda. Memilih protein yang sihat dan selamat pada setiap waktu makan atau makanan ringan… Read More »

Kesan Soya GMO dan Soya Non-GMO

By | 5 September 2015

Tidak ramai antara kita yang faham perbezaan GMO dan Non-GMO. Produk GMO dan Non-GMO ini bukan hanya pada soya semata, tetapi banyak lagi produk pemakanan kini dengan label GMO atau Non-GMO. Apakah GMO dan Non GMO? GMO adalah “genetically modified organism” atau “organisma yang diubahsuai secara genetik” adalah organisma yang bahan genetiknya telah dimanipulasi di dalam makmal melalui… Read More »

Susu dah kering masa dalam pantang lagi?

By | 30 March 2015

Semalam dapat kunjungan daripada sedara mara saya. Alhamdulillah semua eksaited tengok baby sarah. Sekarang ni dah sebulan baby sarah, dah makin bambam. Mana taknya fully susu ibu, selain tido kerjanya minum susu je lah. Saya dapat perkhabaran ada mak2 hadapi masalah penyusuan. Susu kering katanya. Ada yg baby dah 5 bulan, ada yang baru 50 hari. Bila diselidik,… Read More »

Cara Atasi Sembelit Ibu Mengandung

By | 22 October 2014

Saya ada satu rahsia nak kongsi dengan anda. Saya sejak dulu memang ada masalah sembelit. Lepas sehari 2 barulah membuang. Dulu saya ingat ok dan bukan sembelit. Lepas baca satu artikel Dr Zubaidi, rupanya sembelit bergantung kepada kekerasan najis, bukanlah pada kekerapan membuang tu. Sembelit berlaku jika anda sukar membuang, najis keras macam batu sehingga menyebabkan kesakitan ketika… Read More »

Tips Pantas Kembali Bertenaga Selepas Bersalin

By | 24 May 2014

Usai melahirkan anak, hati ibu riang gembira. Keletihan beberapa jam bertarung nyawa untuk melahirkan zuriat tersayang membuatkan ibu banyak kehilangan tenaga. Selepas bersalin, ibu perlu  mencurahkan seluruh masa dan tenaga untuk mengendalikan bayi, justeru ibu memerlukan tenaga berpanjangan agar tidak jatuh sakit.Lain orang lain pengalamannya. Kata orang tengoklah rezeki masing-masing. Contohnya1. Bersalin normal 2. Bersalin czer atau pembedahan3. Anak… Read More »

Fungsi Set Bersalin Shaklee

By | 23 May 2014

Setiap ibu hamil pasti mencari-cari apakah set bersalin yang terbaik untuk digunakan selepas bersalin. Secara ringkasnya fungsi set bersalin Shaklee adalah untuk1. Memulihkan organ peranakan supaya kembali subur dan memulihkan kesihatan rahim selepas bersalin.2. Memulihkan luka luaran dan dalaman selepas bersalin.3. Mengembalikan kecantikan tubuh badan seperti sebelum bersalin.4. Mengelakkan stres/meroyanAkan tetapi, tidak semua wanita yang serasi dengan set… Read More »

Perlunya Suplemen Untuk Ibu – Hamil, Berpantang, Menyusu, Keseluruhan

By | 22 May 2014

Dalam entry saya sebelum ini di sini ada saya kongsikan pendapat Pakar Perunding OnG, Dr Hamid Arshat peri pentingnya pengambilan suplemen dari ibu hamil sehingga bersalin, bahkan diteruskan sehingga sepanjang hayat seseorang wanita. Apakah suplemen yang sesuai bagi wanita? Dr Hamid Arshat menyarankan ibu-ibu mengamalkan suplemen Semalam ada seorang junior saya dari UTP dulu hubungi saya bertanyakan tentang set… Read More »