Call nowWhatsapp

Category Archives: Isu Suplemen

Benarkah Suplemen Merosakkan Organ Hati

Tips Atasi Masalah Hati Bengkak Fatty Liver

Artikel dibawah ditulis oleh Dr Norman Mohd Norawi di facebook beliau baru-baru ini. Saya tulis semula untuk jadi rujukan anda. Apakah Suplemen Pemakanan tambahan atau suplemen berdasarkan definasi oleh FDA adalah produk yang dibuat untuk di ambil melalui mulut yang mengandungi zat makanan surih (dietary ingredient, micronutrient) dengan tujuan untuk menambah nilai nutrisi (nutritional value) kepada […]

Dr Strand: Kenapa Saya Percayakan Suplemen

Dr Strand penulis buku What Your Doctor Doesnt Know About Nutritional Medicine Maybe Killing You

Saya ada baca sebuah buku bertajuk: What Your Doctor Does Not Know About Nutritional Medicine Maybe Killing You. Buku ini ditulis oleh seorang doktor perubatan dari US, Dr Ray Strand. Saya beli secara online sahaja melalui Google Play. Ada beberapa info penting dalam buku ini yang saya ingin kongsikan dengan korang. Dr Strand: Kenapa Saya […]

Produk Shaklee Bahaya?

shaklee bahaya 1

Khamis lepas tular posting seorang doktor ni berkenaan pesakitnya dikatakan jadi gagal buah pinggang sebab ambil Shaklee. Amboi doktor, suka hati je main tuduh ya. Mentang-mentang title doktor. Ingat dosa fitnah ke tak tu? So meh la saya kongsikan pasal Shaklee ni, betul ke bahaya. Kalau bahaya apa perlu kita buat? Betulkah Produk Shaklee Bahaya? […]

Vivix Shaklee: Penjelasan Dari Ketua Saintis Shaklee

Apa yang best dengan Shaklee Pra National Conference

Baru-baru ini memang agak viral berkenaan Shaklee dan Vivix di media sosial. Teruk kena serang, tapi alhamdulillah dan insyaAllah biarlah Allah yang tunjukkan kebenarannya. Kadangkala tidak guna juga untuk bertengkar dan berhujah pada saat masing-masing degil hendak menegakkan pendirian masing-masing. Jadi lebih baik diam, teruskan kerja dan bisnes seperti biasa. Namun saya tidak boleh berhenti […]

Kenapa Kita Tidak Perlu Makan Suplemen?

kenapa tidak perlu makan suplemen

Kenapa Kita Tidak Perlu Makan Suplemen? Semalam tular mengenai kenyataan doktor yang menyatakan Kalau kita sihat, tidak perlu makan suplemen. Kalau sakit lagi tidak perlu makan suplemen. Saya pesan pada kawan elakkan ambil suplemen, ada risiko pada hati.  Jadi kenapa syarikat suplemen asyik kata elok makan suplemen? Strategi marketingkah? Sebab kita hanya sekadar perlukan makanan […]

Cara Ketahui Suplemen Anda Diserap Dengan Baik

Cara ketahui suplemen anda diserap dalam badan dengan baik

Semakin ramai yang ambil suplemen. Samada suplemen yang dibeli dari farmasi atau dari produk MLM yang banyak di pasaran. Masalah timbul apabila berdepan 2 perkara Tidak mengambil cukup dos seharian Suplemen yang diambil tidak diserap sebaiknya ke dalam darah, sebaliknya keluar semula ke dalam tandas! Jadi bagaimana kita hendak tahu samada suplemen yang anda ambil […]

Tiada Kesan Walaupun Berbulan-bulan Ambil Shaklee

Tiada Kesan Walaupun Berbulan-bulan Ambil Shaklee

Baru-baru ini ada beberapa orang yang mesej saya berkenaan pengambilan Shaklee. Asalkan jumpa ahli Shaklee, beli saja. Tidak kiralah jiran, kawan, ahli keluarga. Saya pernah post baru-baru ini berkenaan perbezaan pengedar aktif dengan ahli biasa Shaklee. Kena ingat ya beza kedua-duanya. Ada dikalangan yang mesej saya telah ambil Shaklee 8 bulan, ada yang baru 1 […]

Shaklee Produk Terbaik Disokong Dengan Kajian Klinikal

Shaklee Produk Terbaik Disokong Dengan Kajian Klinikal

Ramai dikalangan kita yang claimed produk mereka adalah terbaik. Produk terbaik bukan sahaja disokong oleh testimoni, pengguna, penjual atau syarikat itu sendiri. Produk terbaik juga perlu disokong oleh pihak ketiga dengan bukti yang bukan sebulan dua, ia adalah bukti yang dijalankan kajian keatasnya selama bertahun-tahun lamanya. Contohnya saya ingin merujuk kepada penulisan Dr Suhazeli di […]

Bahaya Merkuri Dalam Alat Kosmetik

Krim pemutih berbahaya

Bahaya Merkuri Dalam Alat Kosmetik Minggu lalu kecoh berkenaan produk Dato Vida yang dikatakan mengandungi bahan berbahaya iaitu merkuri dalam 2 produknya sehingga mengakibatkan perlu ditarik daripada jualan. Saya pernah tulis berkenaan kebanyakan produk kecantikan tempatan yang 90% daripadanya adalah bersifat OEM. Produk Kecantikan Dari OEM Kebanyakan produk kosmetik tempatan bukan dihasilkan sendiri oleh pemiliknya. […]

Suplemen vs Ubat Yang Mana Satu Pilihan Kita

Tajuk mungkin agak kontroversi, tapi bukan hendak cari pasal. Saya cuma ingin memberikan respond kepada tulisan seorang doktor yang saya baca beberapa hari lalu. Ia berkaitan kekecewaannya apabila macam-macam isu seperti anti vaksin lambakan produk MLM ubat menyebabkan kesan kepada tubuh badan orang ramai lebih percayakan perubatan alternatif dsb Katanya buat apa lagi beliau jadi […]