Category Archives: ibu mengandung

9 Perkembangan Bayi dan Keperluan Nutrisi Ibu Mengandung

By | 18 April 2016

Baru-baru ini ada terbaca di laman web PAMA berkenaan 9 Perkembangan Bayi Dalam Kandungan yang tentu semua ibu ingin tahu. Yelah, kita sedang mengandung, tentu sekali kita ingin tahu apakah bayi dalam kandungan kita buat, dan bagaimanakah perkembangannya di dalam itu. Di bawah adalah antara perkara penting yang saya ambil daripada PAMA. 9 Perkembangan Bayi Dalam Kandungan Sebelum… Read More »

Cara Atasi Sembelit Ibu Mengandung

By | 22 October 2014

Saya ada satu rahsia nak kongsi dengan anda. Saya sejak dulu memang ada masalah sembelit. Lepas sehari 2 barulah membuang. Dulu saya ingat ok dan bukan sembelit. Lepas baca satu artikel Dr Zubaidi, rupanya sembelit bergantung kepada kekerasan najis, bukanlah pada kekerapan membuang tu. Sembelit berlaku jika anda sukar membuang, najis keras macam batu sehingga menyebabkan kesakitan ketika… Read More »

Cara Atasi HB Rendah Ketika Mengandung

By | 20 October 2014

Salah satu masalah kesihatan semasa mengandung selain diabetes adalah masalah HB rendah. 3 tahun dulu KKM masih amalkan pengambilan darah untuk cek HB hanya dengan tusukan di hujung jari, tapi saya tak pasti sejak bila sekarang mereka ambil darah di urat darah terus dan dihantar ke makmal. Jadi keputusan yang diperolehi lebih tepat kata mereka. Setiap kali cek… Read More »

Kekurangan protein boleh menjejaskan janin / bayi

By | 25 April 2014

Ketika hamil biasanya saya sendiri akan pastikan badan saya sihat (kalau boleh tak mahu dihinggapi sakit meskipun batuk, selesema dan demam sekalipun). Saya akan makan makanan berkhasiat, tetapi adakah nutrisinya mencukupi?Sebenarnya ramai juga yang kontek saya bertanyakan selamatkah ESP ni untuk ibu-ibu hamil. Saya faham, jika bagi ibu baru dan muda, memang sangat hati-hati memilih produk yang ingin… Read More »

Siapa Perlukan Ostematrix

By | 6 April 2014

Saya tergolong dalam golongan yang kurang minum susu, sejak kecil lagi. Kalau minum pun tak boleh nak komited, sekejap minum, sekejap tak. Jadi saya memang yakin saya mengalami masalah kekurangan kalsium (ini dululah).Alhamdulillah sejak bertemu dengan kalsium dalam bentuk kapsul, memang macam “a blessing in disguise”. Maklumlah saya berpendapat ini akan menyelesaikan masalah tak suka susu saya tu.… Read More »

Pulih Buasir Dengan Ostematrix

By | 4 April 2014

Tentu ramai di kalangan kita memang menderita dengan buasir. Ini terutamanya bagi wanita, juga wanita hamil tidak terkecuali.Jika ibu mengandung mengalami buasir, memang kemungkinan tinggi untuk melalui bersalin secara pembedahan. Bagaimana mengatasi masalah ini? Ibu mengandung lagilah berisiko, tak boleh sebarangan makan ubat. Jadi sebenarnya Ostematrix memang termasuk dalam set ibu hamil. Sebab disamping mencegah buasir dan sembelit, ia… Read More »

Testimoni Vitalea – bantu ibu hamil, ibu berpantang dan ramai lagi

By | 25 February 2014

Berikut adalah testimoni pengguna yang telah mengamalkan pengambilan Vitalea.Vitalea Iron Formula sesuai untuk ibu mengandung, ibu selepas bersalin / berpantang, ibu menyusu dan semua yang ingin sentiasa sihat. Vitalea membantu mengelakkan dan melegakan penyakit kebiasaan seperti selesema, demam dan batuk Vitalea sesuai untuk ibu hamil, malah membantu menaikkan HB Vitalea memberikan tenaga segera Vitalea untuk ibu mengandung Vitalea… Read More »

Ramai Penggemar ESP

By | 4 August 2013

Kenapa Ramai Yang Sukakan ESP dan Menjadi Hot Produk Kami?1) ESP menjadikan kulit muka cantik, halus,gebu dan berseri2) ESP menganjalkan semula payudara yang kendur dan mengembalikan kecantikkan payudara anda3) ESP memberi tenaga, badan semakin sihat dan kurang letih4) Bagi ibu-ibu yang menyusukan anak, ESP sangat-sangat membantu menghasilkan susu dengan lebih cepat dan merupakan salah satu milkbooster yang hebat5) ESP… Read More »

Risiko Kekurangan Asid Folik

By | 1 August 2013

FOLIK ASID : RISIKO KEKURANGAN FOLIK ASID Asid folik adalah sejenis vitamin B9 yang larut air.Larut air ni bermakna ia larut di dalam air. Ia dilakukan melalui saluran darah dan dikumuhkan dalam air kencing. Tubuh kita tidak dapat menyimpan asid folik, justeru kita perlu mengambilnya setiap hari untuk memastikan pengambilan jumlah yang mencukupi. Vitamin B9 (termasuk asid folikdan… Read More »