Category Archives: ibu hamil

9 Perkembangan Bayi dan Keperluan Nutrisi Ibu Mengandung

By | 18 April 2016

Baru-baru ini ada terbaca di laman web PAMA berkenaan 9 Perkembangan Bayi Dalam Kandungan yang tentu semua ibu ingin tahu. Yelah, kita sedang mengandung, tentu sekali kita ingin tahu apakah bayi dalam kandungan kita buat, dan bagaimanakah perkembangannya di dalam itu. Di bawah adalah antara perkara penting yang saya ambil daripada PAMA. 9 Perkembangan Bayi Dalam Kandungan Sebelum… Read More »

9 Langkah Kekal Cantik Bagi Ibu Hamil

By | 19 December 2014

Ha jangan tak tahu, ibu hamil pun nak cantik gebu tau. Kadangkala perubahan hormon menyebabkan kulit kita menghitam, banyak tumbuh jerawat dan lain-lain. Mesti ibu hamil yang comel akan rasa risau dengan keadaan ini, almaklum wanita ni mesti nak cantik walau dalam apa situasi pun. Jadi di hari ini saya nak kongsikan dengan anda langkah untuk kekal cantik… Read More »

Cara Atasi Sembelit Ibu Mengandung

By | 22 October 2014

Saya ada satu rahsia nak kongsi dengan anda. Saya sejak dulu memang ada masalah sembelit. Lepas sehari 2 barulah membuang. Dulu saya ingat ok dan bukan sembelit. Lepas baca satu artikel Dr Zubaidi, rupanya sembelit bergantung kepada kekerasan najis, bukanlah pada kekerapan membuang tu. Sembelit berlaku jika anda sukar membuang, najis keras macam batu sehingga menyebabkan kesakitan ketika… Read More »

Cara Atasi HB Rendah Ketika Mengandung

By | 20 October 2014

Salah satu masalah kesihatan semasa mengandung selain diabetes adalah masalah HB rendah. 3 tahun dulu KKM masih amalkan pengambilan darah untuk cek HB hanya dengan tusukan di hujung jari, tapi saya tak pasti sejak bila sekarang mereka ambil darah di urat darah terus dan dihantar ke makmal. Jadi keputusan yang diperolehi lebih tepat kata mereka. Setiap kali cek… Read More »

Cara Elak Bengkak Kaki Semasa Hamil

By | 13 October 2014

Cara Elak Bengkak Kaki SemasHamil Bagi saya sendiri, bengkak kaki semasa mengandung ni memang cepat berlaku. 2 kehamilan sebelum ini tak silap saya ia akan berlaku sejak bulan ke 4 mengandung. Sakit jugak bila jadi ni, nak pijak pun rasa sakit. Mengapa Bengkak Kaki Berlaku? Perkara ini dikenali sebagai edema, ia berlaku semasa mengandung kerana badan kita menyimpan lebih… Read More »

Suplemen untuk ibu hamil, berpantang dan menyusu

By | 19 May 2014

Adakah anda termasuk dalam kategori di bawah?1. Ibu ohsem yang sedang mengandung?2. Ibu ohsem yang sedang berpantang?3. Ibu ohsem yang sedang menyusukan anak?Pernahkah anda alami keadaan berikut?1. selalu rasa badan letih, 2. ada sembelit time mengandung dan berpantang, 3. ada buasir ketika mengandung,4. nak pulih dengan cepat ketika berpantang5. Selalu rasa letih, sakit kaki, cramp, penat atau stress6. sedang berpuasa… Read More »

Kekurangan protein boleh menjejaskan janin / bayi

By | 25 April 2014

Ketika hamil biasanya saya sendiri akan pastikan badan saya sihat (kalau boleh tak mahu dihinggapi sakit meskipun batuk, selesema dan demam sekalipun). Saya akan makan makanan berkhasiat, tetapi adakah nutrisinya mencukupi?Sebenarnya ramai juga yang kontek saya bertanyakan selamatkah ESP ni untuk ibu-ibu hamil. Saya faham, jika bagi ibu baru dan muda, memang sangat hati-hati memilih produk yang ingin… Read More »

Testimoni Ostematrix membantu ibu hamil

By | 24 April 2014

Ada kawan saya ni, memang pengguna setia Shaklee. Beliau kini menetap di Pakistan mengikut suaminya di sana. Tetapi saat ini mengandung anak kedua, beliau tinggal di kampung beliau di Terengganu buat sementara. Beliau memang jenis tak tahan dengan cuaca 4 musim di Pakistan, termasuk cara pemakanan mereka di sana. Tetapi alhamdulillah beliau cuba menerima sedikit demi sedikit.Beliau masih mengamalkan pengambilan… Read More »

Siapa Perlukan Ostematrix

By | 6 April 2014

Saya tergolong dalam golongan yang kurang minum susu, sejak kecil lagi. Kalau minum pun tak boleh nak komited, sekejap minum, sekejap tak. Jadi saya memang yakin saya mengalami masalah kekurangan kalsium (ini dululah).Alhamdulillah sejak bertemu dengan kalsium dalam bentuk kapsul, memang macam “a blessing in disguise”. Maklumlah saya berpendapat ini akan menyelesaikan masalah tak suka susu saya tu.… Read More »

Pulih Buasir Dengan Ostematrix

By | 4 April 2014

Tentu ramai di kalangan kita memang menderita dengan buasir. Ini terutamanya bagi wanita, juga wanita hamil tidak terkecuali.Jika ibu mengandung mengalami buasir, memang kemungkinan tinggi untuk melalui bersalin secara pembedahan. Bagaimana mengatasi masalah ini? Ibu mengandung lagilah berisiko, tak boleh sebarangan makan ubat. Jadi sebenarnya Ostematrix memang termasuk dalam set ibu hamil. Sebab disamping mencegah buasir dan sembelit, ia… Read More »