Category Archives: Tips

Senarai Semak Menyambut Ramadhan

By | 21 May 2017

Kurang seminggu sahaja lagi kita hendak mula berpuasa. Apa rancangan kita kali ini. Buat persiapan rapi tak? Jangan sia-siakan peluang ini kerana kita tidak pasti adakah ada Ramadhan lagi untuk kita tahun hadapan. Ayuh semak persediaan Ramadhan kita. Senarai Semak Menyambut Ramadhan Jaga kesihatan kita sebaik mungkin supaya kita tidak terlepas peluang melakukan ibadat. Bulan ini semua pahala… Read More »

Senarai Semak Balik Kampung / Travel Dengan Anak-anak

By | 22 June 2016

Raya ini mesti mak-mak sudah terfikir-fikir apa lagi senarai penting yang hendak dibawa pulang ke kampung agar tidak tertinggal apa-apa. Kita mak-mak ni memang fikir advanced sebulan, baru mula puasa memang sudah fikir apa yang perlu dibawa samada untuk memudahkan perjalanan mahupun untuk kegunaan di kampung. Macam tahun-tahun sudah, di sini saya kongsikan senarai semak saya untuk balik… Read More »

Beza Dinar, Jongkong Emas dan Barang Kemas

By | 26 March 2016

Ini antara persoalan yang bermain di minda seseorang yang baru “Nak simpan dinar, gold bar atau barang kemas ye? Mana yang paling bagus?” Ramai yang bertanyakan soalan ini apabila ingin memulakan simpanan emas. Nasihat saya ialah pelbagaikan bentuk simpanan emas fizikal anda kerana setiap jenis mempunyai kelebihannya sendiri. Dinar Boleh digunakan untuk muamalat dan ibadah aqiqah Digunakan untuk… Read More »

Manfaat Ibadah Korban

By | 23 September 2015

Manfaat Ibadah Korban. Hikmah Korban dan Keutamaan Korban Aidil Adha – esok kita akan menyambut Hari Raya’ Idul Adha, yang mana pada hari itu atau hari tasyrik ada ibadah penyembelihan haiwan korban. Jika keluarga kita belum berniat untuk menunaikan Ibadah Korban tahun ini, alangkah baiknya kita semua memahami hikmah dan keutamaan Ibadah Korban pada hari Raya Aidil Adha nanti.… Read More »

Tips Pengendalian Makanan Untuk Bayi Semasa Travel

By | 19 September 2015

Esok sudah mula cuti sekolah. Minggu hadapan pula sudah hari Raya Haji atau Korban. Tentu ramai yang sudah merancang untuk travel, sekurang-kurangnya balik kampung di musim cuti sekolah atau perayaan. Posting kali ini saya ingin berkongsi tips pengendalian makanan untuk bayi semasa travel. Almaklumlah baby saya pun baru mula makan, 6 bulan lebih dah umurnya sekarang ini. Jadi… Read More »

Manfaat Ibadah Korban

By | 1 October 2014

Tak lama lagi dah kita nak sambut hari raya aidiladha. Kalau di Kelantan memang meriah sebabnya sana sini orang buat korban. Kalau di luar Kelantan contohnya di Kuala Lumpur ibadah korban diadakan di lokasi-lokasi tertentu seperti di dewan atau masjid. Tak boleh sewenangnya nak buat depan rumah macam di Kelantan.   Biasanya saya buat korban juga, tapi tahun… Read More »