Category Archives: berpantang

Susu dah kering masa dalam pantang lagi?

By | 30 March 2015

Semalam dapat kunjungan daripada sedara mara saya. Alhamdulillah semua eksaited tengok baby sarah. Sekarang ni dah sebulan baby sarah, dah makin bambam. Mana taknya fully susu ibu, selain tido kerjanya minum susu je lah. Saya dapat perkhabaran ada mak2 hadapi masalah penyusuan. Susu kering katanya. Ada yg baby dah 5 bulan, ada yang baru 50 hari. Bila diselidik,… Read More »

Perbezaan Jamu dan Suplemen

By | 20 May 2014

Hari ini saya bercerita sikit berkenaan jamu atau Set bersalin Shaklee.Semasa berpantang anak pertama, percaya tak saya tak guna langsung supplemen atau jamu. Pada ketika itu memang plan hendak guna set berpantang keluaran HPA. HPA ini produk daripada herba Melayu. Saya pula bersalin czer, dengan anak masa tu kena jaundis yang agak lama. Justeru set bersalin HPA tidak… Read More »

Hilangkan Stretch Mark Dengan Shaklee

By | 8 May 2014

Apakah Stretch MarkStretch mark adalah garisan putih yang terdapat pada beberapa tempat di tubuh seperti perut, payudara, paha dan lengan. Ia muncul disebabkan kulit meregang dalam tempoh yang singkat sehingga kulit kehilangan elastisinya. Stretch mark kerap berlaku kepada wanita hamil atau mengalami kegemukan (awalnya beliau kurus). Tahukah anda hampir 90% wanita hamil terkena stretch mark (sumber: Dr Nanden S… Read More »

11 tanda kecemasan ibu berpantang perlu jumpa doktor

By | 30 April 2014

Kebelakangan ini meskipun ramai yang cuba untuk melahirkan secara normal, ramai juga masih bersalin secara pembedahan. Bersalin secara pembedahan tidak mengurangkan pahala seorang ibu, juga tidak mengurangkan sifat seorang ibu / wanita. Ibu tetap ibu, cuma cara bersalin tidak dapat normal seperti orang lain. Saya sendiri bersalin secara pembedahan bagi anak sulung, pembedahan kecemasan. Sebabnya lama menunggu, air ketuban… Read More »

Kepentingan Suplemen Selepas Keguguran

By | 20 April 2014

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua Saya baru tahu dalam Facebook dah boleh schedule post. Entah bila mula kan. Tapi alhamdulillah boleh dah berfacebook walaupun sibuk bekerja. Ok ni saya nak cerita tentang hari semalam. Paginya seperti biasa bawa anak-anak ke Giant untuk main sambil beli barang dapur. Tiada yang menarik pun. Anak-anak macam biasalah excited lebih kan sebab… Read More »

Khasiat Ostematrix kepada ibu selepas bersalin

By | 20 April 2014

Ibu selepas bersalin memerlukan khasiat dan vitamin tambahan untuk lebih sihat Hari ini saya ingin memperkenalkan produk hebat Shaklee iaitu Ostematrix. Tulang merupakan struktur penting di dalam tubuh manusia. Ia merupakan kerangka yang menyokong berat badan dan organ utama seperti paru-paru, jantung, hati dan ginjal serta membolehkan kita menggerakkan otot-otot dan tubuh secara bebas. Mengekalkan kesihatan tulang secara… Read More »

Testimoni Berpantang Dengan Shaklee

By | 19 April 2014

Semasa berpantang anak pertama (Hakim) saya tidak menggunakan apa2 produk untuk berpantang sbb masa tu Hakim kena jaundice dan takut effect apa-apa pada Hakim. Justeru bila nak berpantang anak kedua (Faiz) saya tercari-cari juga apakah produk yang selamat untuk berpantang dan menyusui baby. Most of all, vitamin ni selamat dan sekurang-kurangnya sesuai dengan saya dan rupanya dgn ramai… Read More »

Masalah Bengkak Susu: Bagaimana dan tips merawati

By | 17 February 2014

Ibu yang menyusukan anak mesti pernah alami isu bengkak susu kan. Sekurang-kurangnya sekali mesti pernah dan hanya yang pernah alami sahaja akan tahu kesakitan yang ditanggung tu. Ini terutamanya berlaku dalam tempoh berpantang, lebih-lebih lagi jika bayi jaundis dan tempohnya tidur lebih lama. masalah bengkak susu terjadi sebab skip masa menyusu atau mengepam. Pernah sekali terjadi pada saya… Read More »

Tips Mengelakkan Sembelit Selepas Bersalin

By | 16 February 2014

Hari ini saya ingin bercerita berkenaan sembelit selepas bersalin. Lazimnya saya semasa mengandung lagi memang dah bersedia dengan macam-macam cara untuk mengelakkan perkara ini berlaku kepada diri sendiri. Sebab memang azablah kalau kena, almaklum selepas bersalin kita masih lemah, justeru jika tambah pula lagi dengan sembelit menambah masalah lagi pada kita. Saya masih ingat, jika terkena sembelit memang takut… Read More »

Berpantang kerana keguguran

By | 15 February 2014

Berpantang kerana keguguran Sebaik lepas berkahwin dulu, saya pernah mengandung namun pada minggu ke 6 janin keguguran. Masa tu sebab pertama kali memang takde pengalaman. Mula-mula bleeding sikit-sikit, pastu memang terus keluar habis. Nak mengandung anak kedua ambil masa juga, selepas 8 bulan mengandungkan anak sulung sekarang.Masa keguguran tu, hospital takde pula bagi MC. Tapi saya pandai-pandai ambil… Read More »