Call nowWhatsapp

Cara Semulajadi Untuk Kulit Cantik

anggun dengan shaklee

Wanita Malaysia memang terkenal sebagai golongan yang sukakan kecantikan. Tengok sahajalah lambakan ubat cantik di sana-sini, kalau banyak keluaran mesti banyak juga tawarannya kan? Bermakna memang wanita Malaysia suka kulit cantik, kulit putih dsb.

Hati-hati dengan produk kulit

Mendapatkan kulit putih, atau tepatnya lebih cerah, tidak boleh dengan segera. Kalau ada pun, anda harus curiga dengan produk macam itu. Secara umum terdapat berbagai jenis krim pemutih di pasaran. Krim-krim ‘berkesan’ ini umumnya mengandungi berbagai jenis zat aktif seperti hidrokuinon, monobenzil dan monometil hidrokuinon, merkuri, tretinoin dan peroksida.

produk-beracun
antara produk beracun seperti dilaporkan kerajaan

Apabila namanya bahan kimia, selalu ada efek sampingan jika tak digunakan sesuai sukatan yang disarankan. Krim yang mengandungi bahan aktif hidrokuinon amat berkesan dalam membasmi spot hitam atau warna yang tidak merata pada kulit, walaupun hasilnya berbeza pada setiap individu.

Dalam suatu kajian yang telah dijalankan di Amerika Syarikat (Arndt dan Fitzpatrick, 1965), krim yang mengandungi pemakaian hidrokuinon yang berlebihan membawa efek sampingan. Krim yang mengandungi 5% hidrokuinon telah dilaporkan memberi kesan sampingan (iritasi dan rasa terbakar pada kulit). Namun jika kadarnya hanya 2% pemakai hanya mengalami sedikit iritasi atau terbakar saja.

Pemakaian hidroquinon berlebih akan dapat menyebabkan kulit iritasi, dan jika dihentikan kulit akan seperti semula, atau menjadi lebih buruk. Lebih bahaya dari merkuri. Logam yang sebenarnya sudah dilarang itu memang menjadikan kulit tampak putih mulus, tetapi lama-kelamaan akan mendap di bawah kulit. Setelah bertahun-tahun kulit akan biru kehitaman, bahkan dapat menyebabkan kanser.

Krim pemutih merupakan campuran bahan kimia yang bertujuan memucatkan noda hitam pada kulit. Dalam jangka waktu lama krim tersebut dapat menghilangkan atau mengurangi hiperpigmentasi pada kulit. Namun jangan salah, penggunaan yang terus-menerus akan menimbulkan pigmentasi dengan efek kekal.

wajah hodoh guna produk kecantikan
wajah hodoh guna produk kecantikan

Sayangnya, sekarang banyak pengguna cuai , menggunakan pemutih yang bermanfaat segera. Pemutih tersebut bisa menimbulkan efek rebound, yaitu memberikan respons berlawanan apabila pemakaian dihentikan. Hidrokuinon bukan saja berbahaya jika digunakan pada kulit pada kadar tinggi. Jika termakan zat ini dapat menyebabkan keracunan yang serius. Jika yang termakan mencapai kepekatan 5-15 gram akan menyebabkan kerosakan sel darah merah (hemolytic anemia).

Siapa yang tak ingin kulitnya putih dan mulus dalam beberapa minggu? Tapi anda harus ingat, sebaik sahaja kosmetik dihentikan kulit menjadi hitam atau dikotori dengan pigmentasi, bahkan merah seperti udang rebus, atau lebih parah lagi muncul kanser kulit.

Cara Semulajadi Untuk Kulit Cantik

Dulu masa kulit saya bermasalah memang saya sangat berhati-hati dengan pemilihan produk, tapi end up saya tak gunakan apa-apa. Saya pernah berjumpa doktor pakar kulit, tapi duit habis kulit masih tak berubah. Jadi masalah kulit saya biarkan sahaja sehingga akhirnya saya jumpa Shaklee.

Dengan Shaklee kita diajar untuk mencukupkan keperluan nutrisi, dengan sendirinya sel badan sihat termasuk sel kulit. Nutrisi yang sihat dan mencukupi penting untuk kesihatan kita, sel yang sihat akan terpancar melalui kulit kita.

testimoni kulit flawless
Selamat tinggal kulit berjerawat / berminyak

Pemakanan yang baik memainkan peranan penting dalam mengekalkan kulit yang sihat dan menarik. Nutrien memainkan peranan penting dalam menyampaikan kesan perlindungan pada kulit, mengawal selia tindak balas imun kulit, dan menyediakan manfaat terapeutik dalam pelbagai penyakit kulit seperti ekzema dan psoriasis.

Antioksidan adalah penting untuk melawan kerosakan radikal bebas pada kulit dan boleh membantu dalam mencegah penuaan kulit pra-matang. Derivatif vitamin A, sebagai contoh, telah mendapat satu kegunaan perubatan penting untuk melawan parut jerawat dan memulihkan kulit yang sihat dan kecantikan.

Mengapa Kulit Sihat Jadi Penting?

Kulit bertindak sebagai penghalang penting antara persekitaran luaran dan dalaman. Kulit yang terlibat dalam peraturan homeostasis dalam badan dengan mengurangkan kehilangan air dan mengawal suhu badan dan ia memainkan peranan penting dalam sistem imun.

Kulit ini juga menyediakan hujung saraf yang membolehkan kita untuk mengesan kesakitan dan suhu. Kesihatan dan integriti adalah di bawah serangan berterusan oleh faktor persekitaran, seperti radiasi ultraungu (UVA dan UVB) dari matahari, radikal bebas yang dihasilkan oleh proses metabolik (atom atau kumpulan atom yang mempunyai sekurang-kurangnya satu elektron tidak berpasangan dan oleh itu tidak stabil dan kerosakan dalam tisu haiwan, radikal bebas boleh merosakkan sel-sel dan mempercepatkan proses penuaan) dan ultraungu, pendedahan alam sekitar untuk sebatian toksik dan alahan, dan juga seperti biasa memakai-dan-air mata daripada kerosakan mekanikal pelelas; sangat reaktif. Kulit adalah organ yang sangat penting yang penting untuk kesihatan yang baik dan ia memerlukan pembaharuan yang berterusan.

Set Kulit Shaklee Terbaik Untuk Kulit

Sudah 3 tahun lebih saya menggunakan set Shaklee, alhamdulillah ia memberikan kesan terbaik untuk tubuh kita. Dan ia juga memberikan kulit yang cantik, harus diingat hendak kulit cantik dan putih tidak boleh dengan kesan segera. Di antara produk Shaklee untuk kecantikan adalah

Collagen Powder Shaklee

Cara Memutihkan Hitam Bawah Ketiak dan Leher
Testimoni Collagen Powder Shaklee

Collagen Powder menjadikan kulit cantik dengan 7 cara

 1. Anti penuaan – Mengurangkan pori-pori, kedutan dan garis-garis halus pada wajah
 2. Melembapkan – Melembapkan kulit bagi mengurangkan rasa kering dan menggelupas
 3. Menganjalkan – Meningkatkan ketegangan kulit, keanjalan dan kelembutan kulit
 4. Melicinkan – Meningkatkan kelembutan dan kelicinan kulit
 5. Menyuburkan – Menggalakkan kuku yang sihat & kuat, rambut yang tebal dan bersinar
 6. Mencerah – Mengurangkan pigmentasi, jeragat dan meratakan warna kulit
 7. Menegang – Membantu menegang dan menganjalkan payudara

Tu dia, suka tak? Kali pertama cuba collagen powder saya terus jatuh cinta. Anda wajib cuba.

Vivix

Testimoni Vivix
Testimoni Vivix

Cara Vivix memperbaiki kulit ada 2:

 1. Memperbaiki DNA : Proses penuaan berlaku apabila DNA kita rosak akibat radikal bebas. VIVIX membantu dalam memperbaiki sel DNA kita dan melambatkan proses penuaan.
 2. Memperbaiki tenaga sel : Apabila penuaan berlaku, sel tubuh kita akan kehilangan banyak tenaga. Ini akan mengurangkan fungsi sel. VIVIX Shaklee membantu memperbaiki sel badan dan menguatkannya untuk mengembalikan keremajaan kulit.

Vita C Sustain Release

Keistimewaan Teknologi Sustained Release Vita C SR Plus
Vita C SR Plus

Di antara peranan vita c untuk kulit cantik

 • kunci kepada pengeluaran kolagen- protein yang membantu perkembangan sel dan salur darah dan menjadikan kulit kuat dan firmness
 • membantu kulit pulihkan kecederaannya sendiri
 • antioksida yang melambatkan kerosakan kulit oleh radikal bebas-radikal bebas merupakan molekul tidak stabil yang merosakkan kolagen dan menyebabkan kulit kering, garis halus dan kedutan
 • kurangkan kerosakan kulit yang disebabkan oleh matahari
 • menghalang otot menjadi lembik
 • menyekat pembentukan pigmen yang menjadi punca utama jeragat
 • kurangkan kemerahan pada jerawat
 • pengambilan vitamin C setiap hari menjadikan kulit sihat dan lembut.

Jadi yang mana pilihan anda, semulajdi dan selamat atau krim pemutih yang anda tidak ketahui bahannya?

anggun dengan shaklee
anggun dengan shaklee

Raihanah

SID 864679
No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Shaklee Gombak

2 thoughts on “Cara Semulajadi Untuk Kulit Cantik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge