Cara Merawat Cysts dan Fibroid Pada Wanita

By | 7 November 2014
Cara Rawat Fibroid pada wanita

Sebelum ini saya pernah tulis artikel berkenaan Rawat Cyst Dengan GLA dan juga Testimoni Kecutkan Cyst. Kali ini saya extend sedikit sebab saya ingin berikan info berkenaan Fibroids yang banyak terjadi pada wanita. Saya tak pasti pulak Fibroids ada pada lelaki tak?

Punca Cyst dan Fibroid

Cara rawat Fibroid di kalangan wanita

Dimana Fibroid berlaku

Fibroids adalah sejenis tumbuhan daging yang berasal dari otot rahim (myometrium) dan ia merupakan tumbuhan yang paling sering melanda wanita dan ia bukan kanser. Ramai wanita yang ada Fibroids dalam rahimnya tanpa disedari, ia tidak menimbulkan apa2 simptom atau gejala. Bila meningkat umor empat puluhan, 30% wanita ada tumbuhan fibroids.

Fibroid berlaku disebabkan ketidakseimbangan hormon dalam badan. Wanita mempunyai 2 jenis hormon iaitu estrogen dan progesteron. estrogen meningkat  sejurus selepas haid, manakala progesteron meningkat selepas telur dikeluarkan. Oleh itu berlaku keadaan yang tidak seimbang. Tiada siapa tahu mengapa ini berlaku kerana semua ini dikawal oleh kilang pituitari yang mengawal pengeluaran hormon badan seseorang. Inilah juga kuasa Allah.

Fungsi kilang pituitari ini pula mudah dipengaruhi oleh keadaan mental seseorang, emosi dan rohani. Jika ada gangguan pada emosi dan rohani memanglah ia akan mempengaruhi kilang pituitari sekali gus menyebabkan gangguan pada kedua-dua hormon estrogen dan progesteron tadi.

Situasi wanita masakini yang bekerja dan mengalami tekanan dari sudut emosi dan mental menyebabkan semakin tinggi kadar wanita yang mengalami cyst, Fibroids dan berlaku masalah ketidaksuburan dan masalah lain seperti endometriosis. Disebutkan oleh doktor pakar, Prof Dr Hamid Arshat bahawa tiada bukti menunjukkan cyst dan Fibroids berlaku disebabkan oleh makanan, keracunan atau jangkitan kuman.

Ada juga pendapat mengatakan hormon estrogen yang berlebihan ini disebabkan kehadiran xenoestrogen atau hormon yang menyerupai estrogen (xeno). xenoestrogen menyebabkan hormon estrogen menjadi tidak seimbang dan lebih banyak daripada hormon progesteron. Xeno terhasil daripada toksin yang terhasil daripada badan seseorang.

Xeno yang bersifat toksin ini biasanya didapati daripada barangan kegunaan harian seperti BPA (plastik), Pthalates yang digunakan secara meluas dalam pembuatan plastik, bekas makanan, bekas minuman atau paraben yang digunakan sebagai pengawet dalam makanan dan alat solek. Jadi, memang almost impossible kita boleh elakkan Xeno ni sebenarnya sebab memang kita terdedah dengan penggunaan barangan tersebut.

Cara Mencegah Fibroid

Saya ambil cara pencegahan fibroid ini berdasarkan kepada saranan Prof Dr Hamid Arshad dalam fb beliau baru-baru ini:

Cara rawat Fibroid di kalangan wanita

Dr Hamid Arshat Berkenaan Fibroid

1. Cepat kahwin
Bila kahwin cepat, hormon wanita akan lebih stabil. Tak percaya? Cubalah kawin.

2. Hamil dan lahirkan zuriat seramai yang boleh:
Sebolehnya bila cepat kahwin, maka anda boleh lebih cepat hamil. Hamil di bawah umur 35 tahun merendahkan risiko mengalami masalah kesihatan yang lain seperti kanser dll.

3. Makan makanan yang seimbang.
Makanan seimbang bukan sepertimana piramid makanan yang pernah kita belajar dulu. Makanan seimbang merangkumi 2 bahagian sayuran, 1 bahagian protein dan 1 bahagian karbohidrat.

4. Kurangkan stress, amalkan senaman
Kita adalah apa yang kita fikirkan. Kalau berdepan dengan masalah, cuba bawa bertenang, tarik nafas dalam-dalam dan jangan over think. Hidup ini terlalu singkat untuk kita fikirkan segala masalah tu.

5. Jauhkan pengambilan hormon estrogen seperti pil dan make up
Ini kerana pengambilan hormon estrogen tambahan tidak dapat memperbaiki tahap kesihatan anda.

6. Amalkan rehat yang mencukupi dan tidur
Rehatlah juga ya, badan perlu rehat yang mencukupi. Tubuh adalah amanah Allah, mestilah kita kena pulangkan dalam keadaan yang baik juga kan.

7. Amalkan pengambilan suplemen seperti vitamin C, E dan fish oil.
Ini saya huraikan di bawah.

Cara Rawat Fibroid Di Kalangan Wanita

Cara Rawat Fibroid pada wanita

Set Fibroid

JIka anda disahkan menghidap cyst atau fibroid, anda boleh mengamalkan pengambilan suplemen GLA dan vitamin ACE.

GLA Complex
GLA Complex bertindak menyeimbangkan hormon estrogen dan progestron. Ia mampu membetulkan hormon wanita yang ada. Ada customer saya katanya haidnya teratur tetapi jadi tak teratur selepas pengambilan GLA Complex. Sebenarnya GLA Complex sedang memperbetulkan hormon beliau, saya minta beliau teruskan pengambilan GLA Complex dengan dos tertentu sehingga haid beliau kembali seperti biasa.

Alhamdulillah dalam tempoh sebulan, haid beliau kembali normal, dan kini disahkan hamil 6 minggu. Ini saya tulis lainlah ya. Saya cuma nak sebutkan GLA Complex berhasil membetulkan hormon seseorang.

Vitamin ACE
Vitamin ACE terdiri daripada Carotomax, Vita C SR Plus dan Vita E Complex. Ketiga-tiganya merupakan vitamin anti oksida yang penting untuk membunuh hormon xenoestrogen. Vitamin ACE penting untuk mengelakkan cyst atau fibroid tumbuh kembali. Ada kes dimana, cyst dah kecut tapi ia muncul kembali disebabkan tidak mengamalkan lagi pengambilan vitamin ACE. Ini kerana masalah utamanya iaitu hormon xenoestrogen tidak dihapuskan sepenuhnya oleh vitamin ACE.

Bolehke ambil GLA Complex sahaja?
Boleh cuba, memang ada yang berjaya dengan cara ini, namun GLA Complex dan vitamin ACE mempunyai fungsi berlainan. GLA Complex hanya membetulkan hormon yang tidak seimbang, manakala vitamin ACE pula menghapuskan hormon xenoestrogen.

Saya nak rawat fibroid dan cyst saya!

Saya ada customer yang ada pelbagai penyakit: resdung, darah tinggi, fibroid dan berlebihan berat badan. Alhamdulillah resdung dan darah tinggi dah berjaya pulih hampir sepenuhnya. Sekarang saya sedang bantu beliau merawat fibroid beliau yang dikatakan ada sejak beliau kecil. Katanya selama ini beliau ambil ubat Homeopathy, dan disebabkan itu beliau boleh mengandung. Namun bila sakit berulang ini bermakna fibroid itu masih mengganggu beliau.

Minggu lalu beliau sebut nak turunkan berat badan dulu sebab adik beliau nak kawin bulan 12 ni. Tapi saya sarankan beliau pulihkan dahulu sakit fibroid sebab ia akan menekan bawah perut beliau selagi tidak dirawat. Jadi beliau ambil GLA Complex, Carotomax dan Vita C SR Plus buat masa ini.

Selepas 2 hari saya bertanya khabar beliau seperti SMS berikut:

Cara rawat Fibroid di kalangan wanita

Testimoni Fibroid dengan Vitamin ACE

Jadi saya juga sarankan beliau agar teruskan pengambilan. Untuk kurus beliau telah ambil Lecithin, Herblax dan GLA Complex untuk misi menguruskan badan. Alhamdulillah rasa seronok bila dapat bantu orang lebih sihat.

 

Jaminan kami

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam

  1. Selamat
  2. Semulajadi
  3. Berkesan

Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
Shaklee Difference: Always SafeAlways WorksAlways Green.

Mengapa saya?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultansi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.

Penghantaran

Anda boleh memilih untuk COD. COD boleh diadakan di sekitar Gombak, Kuala Lumpur dan Subang Jaya (USJ). Pos juga boleh diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, GDex, Nationwide Express atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.

Pembayaran

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

Saya Nak Beli Set ACE dan GLA Complex!

Set ACE dan GLA Complex boleh didapati daripada saya, untuk mendapatkannya, anda boleh hubungi saya:

SMS / Watsapp :0122195919

SID: 864679

One thought on “Cara Merawat Cysts dan Fibroid Pada Wanita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge