Cara Menurunkan Kolestrol di Hari Raya

By | 9 July 2014

Dah nak raya tak lama lagi ni, mesti ramai di kalangan kita sedang sibuk buat persiapan. Sambil-sambil tu jemput baca sekejap posting saya kali ni berkenaan cara kurangkan kolestrol.

Bahaya Ke Kolestrol Ni?


Uish.. mesti la bahaya. Penyakit kolestrol ni adalah situasi di mana kadar kolestrol dalam badan kita melebihi kadar normal. Bila ia dah melebihi kadar normal, kolestrol ni akan menyumbat pembuluh darah. Akibatnya aliran darah jadi tidak lancar atau tersumbat.

Memandangkan aliran darah tak lancar, maka bekalan oksigen yang dibawa oleh darah ke jantung dan otak akan menjadi berkurangan sehingga boleh menyebabkan penyakit jantung. Jadi ringkasnya penyakit kolestrol boleh menyebabkan komplikasi kepada penyakit lain.

Anda boleh rujuk gambarajah di bawah, beza salur darah tanpa kolestrol dengan salur darah dengan kolestrol yang telah menyumbat salur darah tersebut.

Salur darah sihat dan tidak sihat akibat kolestrol tinggi
Salur darah sihat dan tidak sihat akibat kolestrol tinggi



Jenis-jenis kolestrol


Saya pernah tuliskan jenis-jenis kolestrol dalam artikel saya Turunkan Kolestrol Dengan Suplemen Semulajadi.

Anda juga boleh merujuk kepada Cholestrol Basics untuk maklumat lebih lanjut. Apakah komplikasi sekiranya kolestrol anda tinggi, lebih-lebih lagi nak Hari Raya ni?

Antara komplikasi yang boleh didapati jika kolestrol anda tinggi adalah:

1. Familia Hypercholestrolemia (FH)

Penyakit ini disebabkan oleh keturunan jika ada ibu bapa anda yang menghidap kolestrol tinggi. Penyakit ini menyebabkan kolestrol anda tidak dapat diuruskan dengan baik.

2. Xanthomas

Kalau anda ada benjolan kuning merah pada tubuh, awas anda mungkin ada penyakit ini. Ini adalah penyebab daripada kolestrol anda yang tinggi.

3. Kegagalan fungsi jantung

Ini berlaku disebabkan oleh kolestrol telah menyumbat pembuluh darah arteri dan justeru menghalang aliran oksigen. 

4. Strok

Strok boleh berlaku jika oksigen tidak mencukupi di alirkan dalam badan anda.

5. Rendah kolestrol

Kalau rendah kolestrol pun boleh juga menyebabkan komplikasi.

Ada beberapa sumber semulajadi yang dapat mengurangkan kadar kolestrol anda:

 

1. Ikan dan Omega 3

Ia memang terkenal sebagai makanan yang dapat menurunkan kolestrol selain dapat merendahkan risiko sakit jantung, risiko darah bergumpal dan boleh menurunkan tekanan darah anda. Baca artikel Tips Memilih Minyak Ikan Terbaik.

2. Kulit Kayu Manis

Ia dapat mengurangkan kadar gula dalam darah kepada pesakit kencing manis. Selain itu kayu manis juga dikatakan efektif sebagai makanan yang dapat menurunkan kadar trigliserida, LDL dan keseluruhan kolestrol dalam badan.

3. Kekacang

Kekacang seperti badam mengandungi Omega 3 yang dapat menurunkan kolestrol dan penyakit jantung.

4. Buah dan sayuran

Buah dan sayuran yang dapat menurunkan kadar kolestrol adalah buah dan sayuran yang kaya dengan serat dan peptin contohnya epal, anggur, bawang putih.. hmm pasni habisla buah dan sayuran ni di pasar. 🙂

Contohnya anggur merah, mengandungi anti oksidan yang tinggi dan sangat berperanan dalam meningkatkan kadar HDL atau kolestrol baik dalam darah.

5. Jus lemon.

Ia memang dikenali sebagai minuman yang dapat menurunkan kolestrol. Ini kerana kandungan limonoids di dalam lemon mampu menurunkan kadar kolestrol jahat. Di samping itu lemon juga mengandungi vitamin c yang merupakan antioksidan.

6. Teh

Teh mengandungi komponen bioaktif yang dapat mencegah percepatan kolestrol jahat (LDL). Teh dapat melengkapi manfaat makanan yang dapat menurunkan kolestrol.

Jika anda memilih mengambil daripada sumber semulajadi, pastikan anda ambil mengikut kuantiti nutrisi yang disarankan ya.

Kurangkan Kolestrol Dengan Set Fight Kolestrol Shaklee

Turunkan kolestrol dengan 4 langkah ke arah jantung sihat
Turunkan kolestrol dengan 4 langkah ke arah jantung sihat


Selain pemakanan, anda juga boleh mendapatkan suplemen yang dapat membantu anda menurunkan kadar kolestrol anda. Set Fight Kolestrol Shaklee terdiri daripada

1. Omega Guard

Menurunkan kadar kolestrol
Melancarkan peredaran darah
Mengoptimumkan fungsi jantung

2. Phytocol-ST

Menurunkan kadar kolestrol
Mencegah kolestrol jahat (LDL)

3. Vivix

Memberikan kesihatan kepada salur darah
Mengurangkan risiko sakit jantung
Mengelakkan strok
Meningkatkan kolestrol baik (HDL)

4. CoQ Health

Mengurangkan debaran jantung dan denyutan tak sekata
Memberikan tenaga kepada sel
Membantu pemulihan daripada pembedahan jantung
Memberikan kolestrol sihat
Menjadikan tekanan darah yang sihat

Testimoni


Sebenarnya Phytocol-ST ni masih baru di pasaran negara. Jadi testimoni takla banyak sangat. Cuma saya datangkan di bawah ini beberapa lagi testimoni daripada Set Fight Kolestrol untuk tatapan anda.


Testimoni turunkan kolestrol dengan Set Fight Kolestrol Shaklee, pengguna pertama di Malaysia
Testimoni turunkan kolestrol dengan Set Fight Kolestrol Shaklee

Tengok testimoni yang ni, doktor sendiri recommended pengambilan supplement. 🙂

Testimoni turunkan kolestrol dengan Set Fight Kolestrol Shaklee, doktor pun recommend ambil suplement
Testimoni turunkan kolestrol dengan Set Fight Kolestrol Shaklee, strok pun pulih

 

Testimoni turunkan kolestrol dengan Set Fight Kolestrol Shaklee
Testimoni turunkan kolestrol  dan sakit jantung dengan Set Fight Kolestrol Shaklee


Jadi, nak raya ni dah tentu la kebanyakan kita belasah makan tak hingat punya kan. Apa ada dihidangkan makan aje.. tahu-tahu kolestrol naik, silap-silap pitam nanti. Kita tak mahu macam tu. Jadi sebagai persediaan hari raya ni, saya cadangkan anda tambahkan suplemen kurangkan kolestrol ini ke dalam persediaan hari raya anda. InsyaAllah tak risaulah makanan apa yang masuk badan kita nanti.

nda boleh beli sendiri produk ini melalui eSell – Set Fight Kolestrol. Atau anda juga boleh hubungi saya untuk pembelian atau keterangan lanjut.

Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda atau keluarga? Atau ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan hanya dari rumah? 

https://www.facebook.com/messages/yourhealthpartner 
PM/SMS/Watsapp 0122195919 
Emel ahmad.raihanah@gmail.com 
Layari blog www.vitamincerdik.blogspot.com 
Facebook www.facebook.com/yourhealthpartner 
Konsultansi percuma

2 thoughts on “Cara Menurunkan Kolestrol di Hari Raya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge