Call nowWhatsapp

Cara Cepat Pulihkan Luka Melecur Tanpa Parut Jelas

cara rawat luka melecur tanpa parut jelas

Cara Cepat Pulihkan Luka Melecur Tanpa Parut Jelas

Saya telah kongsikan maklumat berkenaan melecur, tahap-tahap melecur dalam posting sebelum ini. Cuma dalam posting itu cuma lebih banyak bagaimana untuk pulihkan luka melecur, tapi bagaimana hendak pulihkan luka melecur tanpa parut jelas?

Parut yang paling ramai ambil berat. Rupanya hodoh dan mengingatkan kita kepada peristiwa sedih yang berlaku, betul tak? Kalau parut jerawat kita dah gelabah bukan main, apalagi jika parut disebabkan kemalangan, kebakaran dan lain-lain.

Jadi bagaimana cara cepat pulihkan luka melecur tanpa parut yang jelas kelihatan?

Sebelum itu saya ingin berkongsi kaedah pertolongan cemas untuk cepat pulihkan luka melecur.

Kaedah pertolongan cemas untuk cepat pulihkan luka melecur

Sebelum itu jemput tonton video pertolongan cemas di bawah.

1. Menghilangkan keradangan, bengkak dan kesakitan.

Sebolehnya pastikan radang dan bengkak kulit ini tidak melarat dengan teknik berikut:

Rendam atau basahkan kawasan kulit yang cedera dengan larutan susu selama 15 minit. Kemudian bilas kawasan tersebut dengan air bersih.

Tuam sejuk pada kulit melecur selama 15mini menggunakan tuala sejuk. Selalu saya balutkan ais ketul dengan tuala. Ini pun mudah. Ulangi proses dengan sekerap yang boleh.

2. Penilaian kesan melecur

Lihat dan nilaikan kesan melecur tersebut sekiranya perlu di bawa ke hospital dengan segera.

3. Minta bantuan

Meminta bantuan jika mangsa tidak responsif, terkejut atau jika terdapat kecederaan tambahan.

4. Cegah jangkitan kuman

Jangkitan boleh menyebabkan luka lambat pulih dan ini berisiko meninggalkan parut. Jadi elok dielakkan.

Untuk mencegah jangkitan, kawasan kulit yang melecur disapukan dengan dettol selama seminit. Kemudian bilas dengan air yang bersih. Lakukan sebanyak 2-3 kali sehari.

Sekiranya kulit melepuh, jangan pecahkannya sebaliknya biarkan ianya susut sendiri. Sebaiknya sekiranya luka belum kering, minta pendapat doktor sekiranya perlukan sebarang krim sapu.

Cara Cepat Pulihkan Luka Melecur Tanpa Parut Jelas

Ada seorang customer saya hubungi saya 3 bulan lalu dengan gambar yang menakutkan. Kata puan Liza, kemalangan berlaku kepada anaknya berumur 10 tahun akibat terkena air panas. Memang masa awal-awal luka, merah habis sebelah tangannya. Luka melecur perlu dibalut rapi untuk membolehkan anaknya ke sekolah. Itupun anaknya mula ke sekolah selepas 1 bulan kalau tidak silap saya.

Puan Liza bersetuju dengan cadangan saya, pada mulanya cuma mengambil Mealshake dan Vitamin E sahaja. Selepas sebulan itulah yang pada gambar no 2.

Melihatkan perubahan agak perlahan, saya sarankan Puan Liza tambah Vivix pula. Vivix boleh diambil minima oleh kanak-kanak dan boleh disapu pada luka melecur.

Nak tahu apa jadi pada luka melecur anak puan Liza? Inilah cara cepat pulihkan luka melecur tanpa parut jelas yang paling selamat:

Pulihkan luka melecur tanpa parut jelas dengan Viivx
Pulihkan luka melecur tanpa parut jelas dengan Viivx

Memang sangat berbeza kan? Dan kesannya pun sangat cepat. Alhamdulillah saya sangat gembira dapat membantu Puan Liza yang gundah gulana disebabkan masalah anaknya.

Bagaimana Shaklee Bantu Pulihkan Luka Melecur Tanpa Parut Jelas

Ada beberapa produk yang Puan Liza ambil untuk bantu pulihkan luka melecur anaknya tanpa parut yang jelas. Antaranya

1. Vitamin E Complex

Parut merupakan kesan pada kulit akibat luka, jerawat dan lain-lain yang telah lama. Ia merupakan sel kulit mati yang degil dan bertempek di kulit anda untuk jangkamasa lama.

Vita E Complex membantu memudarkan parut dan mencegah parut baru dengan cara mencegah radikal bebas daripada merosakkan kulit. Radikal bebas sangat berbahaya terutama kepada tisu parut kerana ia mencegah penyembuhan.

Dalam bukunya 911 Beauty Secrets: an Emergency Guide to Looking Great at Every Age, Size and Budget, Diane Irons menjelaskan antioksidan yang hebat di dalam Vitamin E dapat membantu pengeluaran kolagen dan hasilnya kulit lebih anjal dan tidak merosakkan tisu kulit.

2. Mealshake

Mealshake merupakan sejenis minuman berperisa vanila yang rendah lemak dan rendah glisemik. Ia boleh membekalkan 35% atau lebih nilai harian bagi 19 vitamin dan mineral yang penting. Ia juga kaya dengan kalsium, fiber dan protein.

Memandangkan ia kaya dengan protein (tanpa laktosa), Mealshake membantu dalam pembentukan sel-sel bagi kulit, kuku, rambut, organ, darah, sel-sel vaksin dan lain-lain. Selain itu ia turut meningkatkan imun kanak-kanak.

3. Vivix

Dari burnstrauma.com menyatakan resveratrol mempunyai kesan yang baik ke atas perkara berikut:

  1. Pencegahan dan pemulihan tisu parut
  2. Penyembuhan luka (incisional wound healing)
  3. Membantu mengurangkan sakit

Vivix terdiri daripada ramuan seperti lobak ungu, anggur muscadine, japanese knotweed dan elderberries mempunyai khasiat gabungan resveratrol dan polifenol yang unggul.

Resveratrol adalah sejenis antioksidan kuat yang dapat membantu melindungi sel anda daripada kerosakan daripada radikal bebas. Radikal bebas bertanggungjawab terhadap kerosakan kulit dan menghalang penyembuhan kulit.

Harga Set Pulihkan Luka Melecur Tanpa Parut Jelas

Mesti ramai yang hendak tahu berapakah harga Set Pulihkan Luka Melecur Tanpa Parut Jelas ini betul tak? InsyaAllah tidak mahal pun. Harga runcit setiap satu produk ini adalah seperti berikut:

  • Vitamin E Complex RM166 dengan 120 biji
  • Mealshake RM128 dengan 544gm
  • Vivix rm503 dengan 150ml

Nak harga lebih murah? Jom jadi ahli, kalau jadi ahli harganya akan jauh lebih murah. Bukan itu sahaja, anda dapat sekali bonus atau cash back sekiranya cukup syarat.

Penutup

Memang sedih kalau ada ahli keluarga kita atau kita sendiri yang mengalami masalah melecur akibat air panas atau luka kebakaran. Namun ikhtiar menyembuh itu mesti ada. Saya gembira bila dapat menolong customer yang sedang mencari penyelesaian kepada masalah mereka. InsyaAllah cara untuk pulihkan luka melecur tanpa parut yang jelas sudah pun ditemui melalui Shaklee!

Sekiranya anda mencari hidup yang sihat dan berpanjangan, Shaklee telah membuktikan bahawa produk kami boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular. Pilihan di tangan anda, saya telah pun memilih yang terbaik dan saya yakin anda juga akan memilih yang terbaik. Jadi inilah kenapa #WhyIShaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah  SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
#CoachDetoxAnda
#PakarVivix

#CoachShaklee
Shaklee Gombak

6 thoughts on “Cara Cepat Pulihkan Luka Melecur Tanpa Parut Jelas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge