Cara Banyakkan Susu Badan / Ibu

By | 16 July 2014

Ramai ibu muda atau first time mother belum boleh imagine lagi bagaimana keadaan atau situasinya sebagai first time mother. Maklumla pengalaman jadi ibu kan, dan kebanyakkannya fikir mesti susah juga nak menyusu badan. Bagi yang masih baru dalam dunia penyusuan dan anda bertekad nak menyusu badan anak anda sepenuhnya, silalah berikan perhatian kepada posting ini.

Anda juga perlu tahu banyak manfaatnya penyusuan badan kepada anda dan bayi. InsyaAllah anda akan teguh dengan tekad anda untuk menyusukan bayi anda.

Saiz Perut Bayi


Seboleh-bolehnya anda perlu yakin bahawa perut bayi anda bukannya besar macam perut kita. Anda cuba perhatikan carta di bawah.

Saiz perut bayi
Ketahui saiz perut bayi memudahkan anda mengetahui banyak mana bayi anda perlukan susu


Anda dah nampakkan, saiz perut bayi anda yang baru lahir baru bersaiz buah ceri. Kecik sangat. Jadi pastikan anda jangan over feeding. Cuba jangan terpengaruh sangat dengan kata-kata orang sekeliling yang mengatakan bayi anda lapar etc. Anda kena yakin susu badan anda banyak dan mencukupi untuk bayi anda.

Cara Banyakkan Susu Badan

 

1. Pastikan Anda Kerap Memerah Susu Untuk Banyakkan Susu Badan

Perah perah perah. Pastikan anda memerah memang sangat kerap, at least 1 jam sekali. Sebab konsep yang kita pegang adalah demand vs supply. Semakin banyak permintaan, semakin banyaklah supply.

Tips Cara Banyakkan Susu Ibu: Selepas setiap kali menyusu badan bayi anda, pastikan anda teruskan dengan mengepam susu. Mula-mula anda mengepam memanglah sikit sahaja yang keluar. Tapi percayalah lama-lama memang akan jadi banyak. Susu ini anda boleh simpan sebagai stok susu. Baca juga cadangan jadual mengepam susu.

Jika anda rasa letih, anda boleh mengambil ESP atau Vitalea untuk meningkatkan tenaga anda. Anak saya kedua-duanya lelaki, memang kurang masa rehat saya ketika berpantang. Saya tahu sangat keadaannya dan ESP dan Vitalea memang sangat membantu saya untuk kekal cergas dan bertenaga.

2. Ketika Berpantang Pastikan Anda Tidak Menggunakan Susu Yang Diperah Untuk Banyakkan Susu Badan


Sebab susu yang telah diperah itu untuk ditinggalkan sewaktu anda masuk kerja nanti. Jadi pastikan juga anda simpan susu yang diperah dengan sistematik. Untuk mengurangkan masalah penyimpanan, anda boleh gunakan plastik seperti dibawah.

Jangan guna susu yang telah diperah, salah satu cara banyakkan susu badan
Seeloknya label dengan baik setiap storage bags untuk memudahkan penggunaan


Simpan susu dalam kuantiti yang sedikit, contohnya 3oz atau 4 oz. Boleh juga simpan 8oz terus, tapi bila dicairkan nanti kena pindahkan dalam botol berasingan. Anda tak mahu membazir susu nanti kan. Sebab susu yang telah dipanaskan tak boleh disimpan lagi dan cuma tahan pada suhu bilik selama 4 jam sahaja.

Pastikan juga anda tahu cara penyimpanan dan pengendalian susu ibu.

3. Minum minuman berkalsium Untuk Banyakkan Susu Badan


Ini disebabkan susu mempunyai komponen kalsium. Jadi cara untuk membanyakkan susu badan ialah dengan memastikan pengambilan minuman yang mengandungi kalsium yang banyak. Ini juga dapat membantu anda mengelakkan masalah osteoporosis di kemudian hari.

Selain pengambilan susu atau Horlics, anda boleh mengambil Ostematrix yang memang kaya dengan khasiat kalsium magnesium yang diperlukan oleh tubuh anda.

Selain memberikan khasiat kalsium, Ostematrix membantu anda mengelakkan sembelit, memberikan kesegaran di waktu pagi dan membantu kekuatan tulang dan sendi anda.

4. Banyakkan minum air kosong untuk banyakkan susu badan


Air adalah kehidupan. Sekurang-kurangnya pastikan anda minum 3 liter sehari (bersamaan 12 gelas). Ini kerana menyusu akan menyebabkan anda haus dan lebih penting lagi air merupakan sebahagian besar komponen susu badan / ibu.

Minum air kosong salah satu cara banyakkan susu badan
Ibu menyusu perlu minum banyak air kosong 

 

5. Banyakkan Bersabar fikirkan susu badan banyak


Memang kuncinya adalah sabar. Anda akan berdepan dengan macam-macam lagi keadaan yang menguji kehendak anda untuk menyusukan bayi anda.

Apa yang penting anda perlu elakkan stress, banyakkan fikirkan positif dan lihat kebaikan penyusuan yang sangat besar dan ganjaran pahala sebesar-besarnya kepada anda. Semua ibu pun memang melalui perkara ini. Doa pun mujarab, boleh cuba doa di bawah untuk banyakkan susu badan.

Doa banyakkan susu badan
Doa banyakkan susu badan



Set Penyusuan Shaklee Suplemen Untuk Banyakkan Susu Badan


Bagi tujuan penyusuan, Shaklee telah pun mempunyai produk yang dapat membantu ada membanyakkan susu badan.

1. Set Asas

 

a) Vitalea

Multivitamin yang lengkap dan memberikan tenaga kepada anda.

b) Bcomplex

Mengelakkan stress, memberikan khasiat B Complex yang lengkap.

d) Vita C SR Plus

Meningkatkan pertahanan badan, semua khasiat ini akan dapat juga kepada bayi melalui susu badan.

2. Set Penyusuan

 

a) ESP

Membantu memekatkan susu, memberikan tenaga, menghaluskan kulit.

b) Alfalfa Complex

Membantu meningkatkan penghasilan susu badan.

c) Ostematrix

Khasiat kalsium magnesium, kalsium adalah komponen penting dalam susu badan.

3. Set Elak Bengkak Susu / Nipple Crack

 

a) Lecithin

Elakkan bengkak susu, membakar lemak.

b) Vita E Complex

Mempercepatkan luka sembuh, memudarkan parut.

c) Zinc

Mempercepatkan penyembuhan luka, meningkatkan pertahanan badan.

Testimoni Set Penyusuan Shaklee

 

 

Set Penyusuan Shaklee Bantu Banyakkan Susu Badan
Testimoni Set Penyusuan Shaklee

 

Set Penyusuan Shaklee Bantu Banyakkan Susu Badan
Testimoni Set Penyusuan Shaklee

 

Set Penyusuan Shaklee Bantu Banyakkan Susu Badan
Testimoni Set Penyusuan Shaklee

 

Set Penyusuan Shaklee Bantu Banyakkan Susu Badan
Testimoni Se Penyusuan Shaklee



Selama 2 tahun lebih menyusukan anak kedua saya, memang set penyusuan Shaklee sangat membantu saya. Dalam waktu berpantang sahaja saya telah berjaya menyimpan kira-kira 200oz susu. Jadi inilah cara terbaik untuk membanyakkan susu badan, disamping mengamalkan 5 tips yang telah saya kongsikan di atas.

Artikel lain berkaitan:

1. Manfaat penyusuan di waktu malam.
2. Tips Penyusuan Walaupun Outstation
3. Masalah Bengkak Susu, Bagaimana Menanganinya
4. Tips Menjayakan Penyusuan Susu Ibu
5. Herba Yang Perlu Dielakkan Semasa Penyusuan
6. Merawat Masalah Puting Merekah Semasa Penyusuan


Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda atau keluarga? Atau ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan hanya dari rumah?

https://www.facebook.com/messages/yourhealthpartner
PM/SMS/Watsapp 0122195919
Emel ahmad.raihanah@gmail.com
Layari blog www.vitamincerdik.blogspot.com
Facebook www.facebook.com/yourhealthpartner
Konsultansi percuma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge