Call nowWhatsapp

Bahaya Visceral Fat Kepada Kesihatan

Lose Visceral Fat

“Even if you’re not overweight, belly fat can significantly increase your risk for heart disease, cancer, dementia and diabetes.”   Bill Gavin, MD Providence St. Peter Hospital

Kalau bercakap pasal fat atau lemak, rata-rata kita mesti bersangka bahawa orang gemuk sahaja mesti banyak lemak, terutama visceral fat ini. Tapi tahukah anda visceral fat ini tidak mengenal sesiapa, yang kurus lidi pun boleh ada visceral fat kalau tidak jaga makan.

Apakah Visceral Fat dan Mengapa Ia bahaya?

Lemak dalam badan terbahagi kepada 2

Jenis Lemak Dalam Badan
Jenis Lemak Dalam Badan
  • Lemak bawah kulit (subcutaneous fat) – kawasan yang selalu ada lemak bawah kulit adalah tangan, pinggul, peha.
  • Lemak di sekeliling organ (visceral fat) – lemak yang menyelaputi organ-organ seperti pada hati, usu, jantung, dan lain-lain.

Visceral fat ini akan merosakkan organ anda walaupun ketika anda sedang tidur, ia lebih berbahaya daripada rokok. Visceral fat ini mengeluarkan sejenis toksik yang menyebabkan peradangan pada pembuluh darah terutamanya pembuluh darah ke otak dan jantung.

Radang ini boleh menyebabkan pembuluh darah menjadi sempit sehingga menyebabkan serangan jantung atau strok jika ia terjadi pada otak. Allah… ngerinya.

Visceral fat ini kita perlukan juga dalam badan kita, tetapi pada kuantiti yang kecil.

Carta Visceral Fat
Carta Visceral Fat

Anda kena jaga-jaga dan bertindak bila visceral fat anda di tahap Tinggi (high) dan bagi yang berada di tahap Sangat Tinggi (Very High) anda seharusnya bertindak segera untuk menurunkan tahap visceral fat anda.

Bahaya Visceral Fat

Lemak visceral fat ini memang sangat bahaya, dalam menurunkan berat badan, menurunkan kadar visceral fat patut menjadi fokus utama anda. Visceral fat merupakan penyumbang utama masalah kesihatan seperti berikut:

  • Penyakit jantung
  • Kanser
  • Strok
  • Arthritis
  • Diabetes type-2
  • Lemah tenaga batin

Bagaimana menurunkan tahap Visceral Fat Dengan Berkesan

Senaman

Anda boleh mengurangkan pertambahan lemak visceral dengan gabungan senaman aerobik. Penyelidik mencadangkan sekurang-kurangnya 30 minit aktiviti aerobik seperti berjalan pantas atau berjoging sekurang-kurangnya empat kali seminggu.

Senaman perut, seperti sit-up, membina otot di kawasan itu, tetapi tidak akan mengurangkan jenis lemak. Selain itu, latihan rintangan seperti menggunakan mesin senaman, boleh membantu dengan lemak subkutaneus tetapi tidak lemak di bahagian abdomen. Melakukan apa-apa jenis senaman aerobik boleh mempunyai kesan yang besar ke atas lemak visceral, yang boleh bertahan sehingga setahun selepas apa-apa kehilangan berat badan berlaku.

Ubah Pemakanan

Pakej makanan perlu lebih diberatkan pada buah-buahan dan sayur-sayuran, makanan tinggi serat seperti bijirin penuh, dan daging tanpa lemak boleh membantu dengan kehilangan lemak visceral.

Ia juga akan lebih baik jika dapat mengelakkan minuman manis dan produk yang berat dalam lemak tepu, seperti mentega atau lemak keju, dan menggunakan minyak masak semula jadi yang tinggi mono tak tepu dan poli tak tepu lemak.

Ubah Gaya Hidup

Cubalah berhenti merokok, elakkan alkohol, kawal stress anda dan cuba dapatkan tidur yang mencukupi.

Suplemen membantu Cegah dan Hilangkan Visceral Fat

Dengan menggantikan karbohidrat dan gula dengan makanan yang kaya dengan lemak sihat seperti trigliserida rantai sederhana (MCT), mono-tak tepu asid lemak (MUFA) dan Omega-3 asid lemak, anda sebenarnya boleh mempercepatkan keupayaan tubuh anda untuk membakar lemak perut visceral melalui diet dan senaman.

Penggunaan suplemen bersama-sama dengan senaman kardio memang berkesan untuk mengurangkan visceral fat. Di antara suplemen yang anda boleh gunakan untuk tujuan ini adalah:

Phytocol-ST

Phytocol ST mengandungi fitosterol yang secara saintifik diuji mampu membantu mengurangkan visceral fat.

Phytocol ST membantu mengurangkan visceral fat dengan berkesan
Phytocol ST membantu mengurangkan visceral fat dengan berkesan

Cinch Shake

Cinch Shake bantu rasa kenyang dan elakkan menggeleber
Cinch Shake bantu rasa kenyang dan elakkan menggeleber

Salah satu kandungan istimewa Cinch Shake adalah ia mengandungi leucine. Leucine bekerja dengan asid amino isoleucine dan valine untuk membaiki otot, mengawal gula darah dan menyediakan tubuh dengan tenaga.

Leucine membantu membakar lemak visceral (terletak di lapisan paling dalam badan dan yang paling responsif kepada diet dan excercise). Leucine yang paling berkesan bercabang-rantaian asid amino untuk mencegah kehilangan otot kerana ia rosak dan ditukarkan kepada glukosa cepat daripada isoleucine atau valine.

Kajian klinikal menunjukkan dalam masa 12 minggu peserta hilang dan purata 15 lbs, 7 inci. Dengan Cinch anda kehilangan apa yang anda tidak mahu dan mendapatkan apa yang anda mahu.

Leucine penting dalam menguruskan badan
Leucine penting dalam menguruskan badan

Omega Guard

Omega Guard yang mengandungi minyak omega 3 merupakan salah 1 daripada 5 minyak yang dapat mencairkan lemak visceral fat. Omega Guard bukan sahaja mempercepatkan metabolisme, tetapi juga mencetuskan keupayaan badan untuk menghasilkan leptin, membantu dengan mengurangkan selera makan, serta membakar lemak dengan efektif.

Omega Guard membantu menyingkirkan lemak agar lemak dapat dimanfaatkan untuk tenaga
Omega Guard membantu menyingkirkan lemak agar lemak dapat dimanfaatkan untuk tenaga

Lecithin

Lecithin membantu dari segi membakar lemak. Lecithin dinamakan “pengemulsi semulajadi” kerana ia mempunyai kesan ‘melekat pada lemak’….dalam kata ringkasnya, ia menyebabkan lemak ‘terapung’ dalam darah dan seterusnya mencegah lemak dari melekat pada dinding membran.

Dan Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian. Pengambilan Lecithin 4,000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.

Lecithin untuk pembakaran lemak
Lecithin untuk pembakaran lemak

Cinch Tea

Salah satu ramuan cinch tea adalah teh hijau yang mana berperanan menurunkan lemak visceral fat dengan efektif.

Cinch Tea menggantikan kopi, teh dan milo. Sedap jugak
Cinch Tea menggantikan kopi, teh dan milo. Sedap jugak yang penting berkhasiat

Jadi anda pilih yang mana? Bertindak segera supaya anda lebih sihat.

Jemput hubungi saya untuk saya bantu anda. Lengkap dengan cadangan pemakanan dan aturan supplemen.

Raihanah

SID 864679
No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Shaklee Gombak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Telegram
WhatsaApp