Anda sakit lutut? Elakkan osteoarthritis

By | 25 April 2014

Siapa tak pernah sakit badan, sakit lutut atau sakit pinggang? Saya rasa semua pada kita mesti pernah kena, walaupun sekali. Sakit kan? Nak solat pun susah.

Sakit lutut ada macam-macam:

1. Sakit apabila hendak naik turun tangga, mencangkung atau solat. Ini kerap beraku kepada wanita, terutama yang aktif bekerja serta menjaga rumah tangga. Puncanya adalah pada tempurung lutut.

2. Lutut bengkak dan sakit setelah baru tercedera. Kecederaan lutut akibat kecederaan sukan atau jalan raya disebabkan oleh kecederaan serius kepada ligamen atau struktur lain di dalamnya. 

3. Lutut sering terpelecok setelah tercedera seketika dahulu. Akibat kecederaan sukan atau jalanraya beberapa minggu atau bulan sebelumnya kini lutut menjadi tidak stabil dan senang terpelecok menyebabkan seseorang itu was-was melakukan aktiviti lasak.

4. Lutut sakit, bengkak dan membengkok. Akibat kehausan selaput rawan lutut menyebabkan lutut sentiasa sakit, bengkak dan membengkok. 

5. Lain-lain masalah lutut yang jarang dialami.

Tanda kecederaan lutut yang serius telah berlaku sekiranya ia bengkak dan sakit setelah terpelecok atau akibat dikasari. 

Ramai yang tidak menyedari akan kecederaan mereka kerana kesakitan dan bengkak akan reda dengan sendiri dalam masa beberapa minggu. Mereka hanya menyedari fungsi lutut tidak lagi normal apabila cuba bermain semula dan mendapati lutut senang terkehel dengan sendirinya.

Malangnya ramai masih tidak mendapatkan rawatan pada peringkat ini. Dalam masa beberapa tahun lutut akan mulai sakit dan bengkak akibat kehausan selaput rawan dan menjadi bertambah longgar.

Kecederaan lutut ini dikatakan serius kerana membawa kesan buruk dalam jangkamasa panjang (5 hingga 10 tahun) dimana lutut akan haus, bengkak dan kesakitan, iaitu tanda-tanda penyakit osteoarthritis.

Jangan tunggu bertahun-tahun sehingga dihinggapi osteoarthritis ya, tips rawatan:

1. Dapatkan rawatan perubatan;

2. Amalkan senaman untuk menguatkan lutut; dan

3. Amalkan pengambilan suplemen untuk meningkatkan fungsi lutut.

Mari lihat testimoni di bawah:

AJHT review First Day (21st June 2012):

Saya nak share pengalaman saya makan AJHT, walaupun baru sekali makan (malam tadi), kesannya memang menakjubkan!


Dah 2-3hari kaki saya sakit especially kat pelipat lutut tu kan..memang sakit ya amat. Bila nak duduk antara dua sujud, sakitnya ALLAH je yang tahu..tu yang makan AJT tu, sebab dalam buku kecik tu ada bagitau boleh bantu sendi2 dan tulang rawan..and AJHT ni best taken with Ostematrix. So, saya amik both sekaligus. 2 bj AJT, 2 bj Oste before sleep. 


Wahh! penangan lepas amik memang saya takleh nak tidur lena, maybe “short term healing crisis”. Minum air banyak before sleep, sudahnya saya asyik ke toilet dan nak dijadikan cerita, 2-3hari ni pun saya batuk2..lepas makan AJHT n Ostematrix tu, saya tak batuk dah malam tadi. 


Pergi toilet buang air sekali dengan kahak2 pun keluar (yg ni kena buat study lak apa significant function AJHT n Ostematrix ni boleh buangkan kahak..huhu..). Nak kira bangun berapa kali ke toilet tu saya pun tak pasti. Sudahnya kol 4 pagi tadi baru dapat lena. 

Bangun kol 6 pagi tadi, solat Subuh, MASHA-ALLAH! Pelipat lutut saya tak sakit langsung!! Serius tak tipu. AlhamduLILLAH, badan rasa lebih ringan bila bangun tidur, jauh lebih ringan daripada saya consume Oste tetiap malam before this.


AJHT review after 5 days (26th June 2012):


Woohoo! memang AJHT the best! I konsisten makan AJHT +Ostematrix harini dah masuk hari ke-6, serius kesan dia lain macam. 


Segala2nya lancar..haha..bila cakap pasal segala-galanya lancar. Ya segala-galanyalahh. Kalau you all ada problem sembelit ambil Ostematrix (ni utk sape2 taknak amik alfalfa/herblax kan), amik sekali dgn AJHT ni membantu. 


Angin satu badan pun hilang. I rasa melayang-layang je badan bangun pagi. Dahla kurus kering. Hahahaha. Memang rasa best badan. Takde lenguh2, pelipat lutut yang sakit haritu after 3 days totally hilang. ALhamduLILLAH. Part badan or sendi2 yang selalu sakit, lenguh tu akan hilang..inshaALLAH..” – Puan Lia


Tak kira pun siapa yang sakit lutut, anda boleh hadiahkan set ini kepada mereka terutama kepada ibu bapa anda, suami atau isteri yang telah mengalami sakit lutut. Banyak pahala dapat, hati pun senang sebab mereka kembali sihat.

Ingin mencari supplemen yang sesuai untuk diri anda atau keluarga? Atau ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan hanya dari rumah?

https://www.facebook.com/messages/yourhealthpartner
PM/SMS/Watsapp 0122195919
Emel ahmad.raihanah@gmail.com
Layari blog www.vitamincerdik.blogspot.com
Facebook www.facebook.com/yourhealthpartner
Konsultansi percuma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge