Call nowWhatsapp

Amalkan Vivix Sebaik Selepas Czer Bantu Pulih Cepat

bersalin czer vivix

Saya baru teringat saya belum lagi betul-betul share pengalaman saya lepas operate czer bulan Februari yang lalu. Untuk pengetahuan semua, pengalaman mengandung dan bersalin anak ke 4 adalah paling perit dari segi emosi. Sebab apa?

Saya disahkan ada Placenta Previa Type 4 (PP Type 4)

Masa dalam kandungan 27w, doktor dapati fetus femur delay dalam 3 minggu. Pengalaman yang ini saya dah kongsikan dalam artikel

Bila Perkembangan Bayi Dalam Kandungan Delay

Sekarang saya nak share pasal pengalaman bersalin czer anak ke 4.

Pengalaman Bersalin Czer Untuk Placenta Previa Type 4

Memang kenangan sangat, pahit ada, manis ada tapi yang paling pasti emosi memang terjerat. Masa kandungan 27w, doktor sahkan saya PP type 3. Orang kata kena banyak berehat, jangan buat kerja langsung, baring je.

Tapi sebab keadaan tak mengizinkan, saya still kena buat kerja rumah sendiri, uruskan anak-anak sendiri. Tambahan waktu tu anak nombor 2 nak masuk darjah 1. Dia taknak orang lain, melainkan saya. Jadi bertambah rutin saya awal tahun 2018 sebab kena hadir orientasi anak darjah 1, proses memujuk lagi kan. Memang stress amat.

Setiap kali jumpa doktor dan scan, kandungan tak banyak berubah. Tetap PP. Kadangkala ia bertukar jadi PP type 3 atau 4.

Jadi disebabkan itu, saya kena serah diri ke hospital lebih awal dari tarikh bersalin. Sebab doktor nak jaga di hospital, risiko dengan PP ni adalah pendarahan secara tiba-tiba. Pendarahan yang banyak dan boleh risikokan mak dan baby.

Saya masuk hospital 30 Januari 2018. Masa tu cuti panjang sebab Chinese New Year. Lagilah rasa tensionnya. Minggu pertama masuk hospital memang tension, menangis je kerjanya.

Masuk minggu kedua emosi dah stabil.

Minggu ketiga dah tak sabar nak beranak.

Apa plan doktor?

Doktor memang bagitau saya siap-siap apa plan dia. Plan untuk saya yang PP type 4:

  • Bersalin secara czer – ni memang pasti
  • Disediakan 6 paket darah – in case berlaku bleeding
  • Buat BTL

Bersalin Czer Anak Ke 4

Pada 21 Februari 2018 tibalah hari yang ditunggu.

Saya bagitau mak, tak payahla datang, tunggu dah siap baru datang. Tapi rupa-rupanya dia paling risau. Dia datang seawal 8 pagi, padahal saya operate pada jam 10.30 pagi. Sebelum masuk salam dulu dengan husband dan mak. Bila salam dengan mak, dia start nangis dengan saya pun nangis sama. Kita tahu risiko macamana pembedahan untuk PP ni.

Jam 11.30 pagi saya ditolak masuk ke operation theatre. Proses nak pasang branula ambik masa yang lama. Mungkin sebab saya 83kg masa tu.

Branula dipasang di kedua-dua lengan. 1 untuk masuk ubat bius/lain2 ubat. 1 lagi untuk masuk darah (just in case).

Saya cuma dibedah bermula pada 12.00 tengahari macam tu. Memang pengalaman menyakitkan. Saya rasa bius kurang berkesan untuk saya gara-gara berat badan. Jadi pastikan berat badan kita ok je masa kita mengandung tau. Saya bising sebab sakit. Jadi doktor pun bagi morfin.

Saya tidur-tidur ayam, dengar doktor berbual tapi saya tak berdaya nak buka mata atau buat bising kalau sakit. Tapi tak lama pun morfin ni berkesan. Tak lama lepas tu saya dah sedar, rasa sakit semula. Tapi masa ni nak selesai dah, doktor tengah buat BTL dan jahit.

Sebaik habis jahit, saya ditolak ke tempat healing la kot. Saya disitu selama sejam setengah juga. Sebab saya pucat. Nadi tak cantik kesan morfin tadi. Bila doktor dah puas hati, barulah saya ditolak ke Labor Room untuk pantauan.

Di LR, saya selama sejam lebih juga. Disini suami dan mak boleh masuk. Mak kata dia risau sebab lama sangat operate. Dari 10.30 pagi sampai 1.30 pm. Yang mak tak tau masa jam 10.30 pagi tu ada orang lain masuk dulu. Tapi memangla pembedahan saya memang lama berbanding orang lain iaitu dari 12 tengahari sampai 1.30 petang.

Bila saya dah stabil, nurse kata dah boleh cuba minum. Memang dahaga sangat. Saya minum banyak air yang diberikan. Adalah 2 cawan. Risau nurse tu sebab takut saya muntah.

Lepas sejam bila nampak saya takde muntah, nurse pun beri kebenaran untuk saya minum susu.

Apa lagi saya suruh husband saya bancuhkan ESP dan saya nak makan Vivix.

Saya teringat pengalaman di wad dengan seorang ibu yang bersalin czer. Dia sakit lepas surgery tu sampai 2 hari! Sakit tempat luka czer. Saya trauma tengok dia. Sampai tumpah darah. Sakit tu tak reti saya nak cerita. Dia czer jugak dan buat BTL. Maknanya kesnya lebih kurang dengan saya.

Saya pun google pasal Vivix ni untuk masalah lepas czer. Jumpa banyak sangat review best-best. Jadi saya beranikan diri cuba sebaik sahaja lepas czer.

Vivix Bantu Ibu Lepas Czer

Vivix selepas czer memang sangat membantu. Saya makan Vivix tu tak tahu la berapa banyak. Saya teguk je, tak pakai sudu dah. Jadi sebotol habis dalam 2 minggu lebih je.

Apa hasilnya? Dalam wad atau bila balik ke rumah, saya takde langsung sakit pada luka czer. Kita lemah tu memanglah ya, dan kena hati-hati jaga luka.

Tapi yang penting memang langsung tak sakit pada luka czer. Jadi memang lega sangat bila tak sakit pada luka bedah tu. Kalau nak kata sebab makan ubat, tak juga. Sebab bila tak makan ubat, still saya tak sakit langsung.

Saya dengar banyak cerita pasal czer ni. Ramai ibu ada pengalaman tak best setiap kali bersalin czer. Jadi why not try Vivix. InsyaAllah berkesan untuk saya, ia juga dapat membantu anda.

Vivix untuk czer memang terbaik. Sebab itu ramai mak memang ambil Vivix Shaklee untuk czer. Testimoni Vivix untuk czer pun memang banyak sangat. Anda boleh google je. Terlalu banyak. Maknanya ia memang berkesan Vivix untuk bersalin czer.

Selain bantu kita tak sakit post surgery, Vivix juga dapat bantu elakkan darah beku dan sekaligus dapat kurangkan risiko Pulmonary Embolism yang banyak dah merenggut nyawa ibu lepas bersalin. Jadi Vivix selepas bersalin memang menjadi pilihan majoriti mak-mak.

Statistik menunjukkan kematian selepas bersalin akibat pulmonari embolism semakin meningkat
Statistik menunjukkan kematian selepas bersalin akibat pulmonari embolism semakin meningkat

Boleh tengok juga pengalaman ibu-ibu lain ni.

1. Perut macam kena hiris

Lepas pembedahan memang normal kita rasa macam isi perut nak terkeluar, seram rasa. Hari pertama Puan Dina ni rasa tempat czer tu macam kena hiris dengan pisau. Rasa nyilu sangat. Lepas amalkan Vivix, hari kedua dah kurang rasa nyilu, hari ketiga dah confident masuk tandas.

Testimoni Vivix selepas czer
Testimoni Vivix selepas czer

2. Nangis sebab sakit sangat

Sakit sangat sampai tak boleh bergerak, sakit macam pisau hiris perut. Lepas amalkan Vivix terus rasa tak sakit langsung.

Testimoni Vivix selepas czer
Testimoni Vivix selepas czer

Anda boleh faham dengan apa saya cerita ni?Jika anda belum jelas, saya sedia terangkan melalui telefon. Anda boleh wasap saya pada 012-2195919.

InsyAllah saya boleh call semula dan cerita sampai anda faham tentang Promosi Harga Vivix Shaklee murah berbanding harga ahli ni.

Atau anda boleh klik saja link ni untuk mesej saya terus pada whatsapp: www.wasap.my/60122195919

Saya doakan anda sihat dan dilimpahkan rezeki oleh Allah. Terima kasih kerana sudi membaca tulisan saya tentang Pengalaman Saya Pantang Czer.

Pastikan anda dapat offer Vivix Shaklee Harga Murah

Pembelian Vivix

Sila hubungi 012-2195919 atau klik link di bawah

Klik untuk konsultansi masalah anda dan penerangan Vivix

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Raihanah SID 864679
No tel: 0122195919
Your trusted Shaklee Independent Distributor
Coach Detox Anda
Shaklee Gombak

Disclaimer: This website is not intended to replace professional consultation, diagnosis, or treatment by a licensed physician. If you require any medical related advice, contact your physician promptly. Information at vitamin-cerdik.com is exclusively of a general reference nature. Do not disregard medical advice or delay treatment as a result of accessing information at this site.

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di vitamin-cerdik.com.com adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau kelewatan rawatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

 

6 thoughts on “Amalkan Vivix Sebaik Selepas Czer Bantu Pulih Cepat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge