Call nowWhatsapp

5 Tips Kurus Sebelum Raya

Tips Kurus Sebelum Raya

Minggu depan sudah hendak masuk bulan Ramadhan, bulan yang ditunggu-tunggu oleh ahli ibadah. Maklumlah ia merupakan pesta ibadah, semua ibadah yang dilakukan akan dilipat gandakan pahalanya.

Selain ibadah, ramai yang turut mengambil peluang untuk menguruskan badan. Ini termasuklah saya. Saya target bulan Ramadhan ini untuk turun sebanyak 5kg. InsyaAllah boleh jika kena caranya.

Apa tips kurus Ramadhan? Ok anda boleh rujuk kepada tips di bawah ya.

Tips Kurus Ramadhan

1. Pilih Karbo Kompleks

Pastikan karbohidrat kompleks menjadi pilihan diet anda semasa bersahur. Ini adalah kerana karbohidrat kompleks membekalkan sumber tenaga yang lebih perlahan tetapi mengenyangkan. Contoh karbohidrat kompleks adalah roti perang, nasi perang atau nasi putih yang mengandungi serat dan rendah glycemic index.

Bagi saya sendiri saya merancang untuk hanya mengambil Cinch Shake + ESP. Bolehlah buat resepi tersendiri dengan kedua-duanya.

Karbo Kompleks lebih mengenyangkan dan berikan tenaga untuk tempoh lebih lama
Karbo Kompleks lebih mengenyangkan dan berikan tenaga untuk tempoh lebih lama

2. Elakkan Garam

Garam menyerap dan menyimpan air. Memang ia penting jua untuk mengurangkan dehidrasi semasa bersukan, tetapi semasa berpuasa pengambilan makanan bergaram seperti biskut, kicap, masakan bergoreng dsb mempercepatkan lagi dehidrasi dan akan membuatkan anda cepat haus.

Kurangkan garam dalam makanan
Kurangkan garam dalam makanan

3. Target kalori

Statistik menyebut hanya 30% kurus melalui senaman, 70% adalah melalui penurunan kalori. Anda boleh target kalori anda seperti berikut:

  • Sahur: 500kcal
  • Berbuka: 700kcal
  • Moreh: Antara 300-400 kcal

Pastikan ada sumber protein dan karbohidrat berserat dalam hidangan anda.

Kira kalori anda agar tidak berlebihan
Kira kalori anda agar tidak berlebihan

4. Pengambilan air mencukupi

Walaupun berpuasa, pastikan anda tidak mengambil air terlalu banyak. Ini kerana lebih banyak anda minum, lebih cepat badan membuangnya dan anda akan mudah berasa haus. Ini semasa sahurlah. Jika masa berbuka, boleh minum air kosong banyak mana pun sehingga tidur.

  • Sahur: Antara 2-3 gelas sederhana air suam, seperti kombinasi 1 gelas air manis + 2 gelas air kosong
  • Berbuka: 1 gelas air panas, air kosong, air manis pastikan ambil last sekali. Kalau banyak minum air manis, kalori pun berlebihan.

Bagi berbuka, saya selalu minum Performance Drink + Vivix, pergh sedap dan nyaman betul. Air panas pula saya hanya ambil Cinch Tea yang dicampurkan dengan madu. Sedap sangat.

Bagi ibu menyusu anda boleh ambil ESP dahulu sebelum mengambil hidangan lain.

Elakkan air manis di bulan Ramadhan
Elakkan air manis di bulan Ramadhan

5. Elakkan kafein

Kafein adalah diuretik iaitu kualiti yang memaksa badan membuang air. Ini mempercepatkan dehidrasi semasa berpuasa. Kalau ingain mengambil minuman berkafein, tidak menjadi masalah, tetapi kurangkan kuantiti pengambilan.

Kurangkan pengambilan kafein
Kurangkan pengambilan kafein

Jika anda dapat mengikuti kesemua tips di atas, tidak mustahil anda boleh kurus sebelum raya nanti.

Bagi semua pelanggan kami, boleh berhubung terus dengan saya untuk dapatkan cara pengambilan vitamin semasa berpuasa nanti. Bagi ibu menyusu dan ingin kurus, juga boleh berhubung dengan saya untuk dapatkan menu dan tips di sepanjang puasa.

Jemput hubungi saya untuk saya bantu anda. Lengkap dengan cadangan pemakanan dan aturan supplemen.

Raihanah

SID 864679
No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

6 thoughts on “5 Tips Kurus Sebelum Raya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge