Shaklee Produk Terbaik Disokong Dengan Kajian Klinikal

By | 23 August 2016
Shaklee Produk Terbaik Disokong Dengan Kajian Klinikal

Ramai dikalangan kita yang claimed produk mereka adalah terbaik. Produk terbaik bukan sahaja disokong oleh testimoni, pengguna, penjual atau syarikat itu sendiri. Produk terbaik juga perlu disokong oleh pihak ketiga dengan bukti yang bukan sebulan dua, ia adalah bukti yang dijalankan kajian keatasnya selama bertahun-tahun lamanya.

Contohnya saya ingin merujuk kepada penulisan Dr Suhazeli di fbnya baru-baru ini berkenaan 2 produk yang dikatakan mampu merawat kanser.

Dakwaan daun rerama atau buah durian belanda mampu mengubati kanser baru diperingkat ujian makmal sahaja

Dakwaan daun rerama atau buah durian belanda mampu mengubati kanser baru diperingkat ujian makmal sahaja

Boleh rujuk kepada tulisan di bawah yang saya ambil daripada fb beliau.

“Semua pihak berusaha mencari jalan untuk menghindarkan kanser. Pihak berwajib menghabiskan berjuta-juta ringgit jalankan pembangunan kajian dan membeli ubat-ubatan bagi rawatan kanser.

Antara usaha yang telah dilakukan adalah kajian dari UPM yang menemui *Daun Rerama* merencat sel kanser pada tikus makmal yang dikaji. Kajian lanjut perlu dilakukan bagi mengiktiraf secara sah bahawa daun ini adalah ubat rawatan kanser. Selagi tidak melepasi ujian klinikal, dakwaan hanya diperingkat teori makmal, tidak boleh diaplikasikan kepada rawatan manusia.

Begitu juga kajian yang dijalankan ke atas Durian Belanda. Kajian hanya baru dalam peringkat makmal (in vitro). Tiada bukti lagi Durian Belanda lebih kuat 10,000 kali dari ubat kemoterapi. Kajian perlu dijalankan ke atas manusia bagi mempastikan teori makmal itu terbukti (Fasa kajian klinikal).

Konsep yang sama perlu diambil dalam mengesahkan sesatu bahan/ubat/herba yang mendakwa mempunyai *manfaat kesihatan*. Wajib menjalani ujian klinikal kepada sebilangan manusia dan dicatat dalam satu metodologi kajian tersusun. Ini penting bagi mengelakkan bias atau kecenderungan tertentu. *_Testimoni_* tidak boleh dijadikan asas dakwaan.”

Kajian Klinikal dan Landmark Study Shaklee

Saya akan terangkan tentang Landmark Study yang berjaya membuktikan bahawa Vitamin Shaklee adalah produk makanan tambahan yang terbaik di dunia. Bukannya syok sendiri.

CEO Shaklee Utamakan Kualiti dan Keberkesanan

Mr Roger Barnett, pemilik syarikat Shaklee adalah seorang individu yang mementingkan kualiti, keberkesanan, keselamatan dan penjagaan alam sekitar. Pengalaman beliau sendiri dengan anak yang mengalami alahan dan pulih setelah isteri beliau menukar pencuci rumah kepada Basic H. Ini menyebabkan beliau ingin bukti saintifik untuk pengguna tentang produk Shaklee dan seterusnya membuatkan beliau melantik Dr Gladys Block iaitu seorang Epidermiologists dari University of Carlifornia, Berkeley untuk mengetuai kajian tersebut.

Kajian Landmark Shaklee

Landmark umpama batu penanda. Umpama kita hendak mencari Hotel Mandarin Oriental di tengah-tengah KL. Apa landmark / penanda disekitar itu? Tentulah kita sebutkan KLCC umpamanya. Landmark study ini pula adalah satu jenis kajian yg boleh menjadi rujukan kepada semua pihak dalam bidang yg sama.

Siapakah Yang Menjalankan Kajian dan Kenapa

Mr Roger meminta National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) sebagai badan survey untuk membuat study ke atas suplemen Shaklee, soalnya siapa dan kenapa NHANES?

  • NHANES adalah satu badan survey di bawah National Center for Health Statistics (NCHS) yang dipercayai dan mempunyai reputasi yang tinggi dalam membuat survey berkaitan dengan status kesihatan dan nutrisi penduduk US.
  • Sebelum ni, NHANES memang telah mengendalikan 1 kajian yang lengkap ke atas suplemen iaitu kumpulan pengamal vitamin vs. kumpulan yang tidak mengamalkan vitamin dalam kehidupan seharian.
  • Mr Roger hanya minta NHANES tambah 1 kumpulan lagi iaitu – kumpulan pengamal vitamin Shaklee (yang sudah  mengamalkan Shaklee lebih dari 20 tahun dan ke atas)

NHANES setuju untuk menjalankan kajian ini, dan NHANES juga telah pilih satu institusi yang terkenal untuk mengetuai kajian ini. Nampak tak, kemain hebat pihak-pihak yang buat study ni 😀

Seterusnya, kajian ini dilakukan ke atas 1000 orang dari 3 golongan sasaran iaitu

1) Pengamal tegar produk Shaklee
2) Pengamal produk vitamin jenama lain
3) Langsung tidak mengambil mana-mana vitamin

Hasil dari maklumat ini akan diterbitkan samada Shaklee bagus atau tidak, tiada maklumat yang terselindung. Adakah beliau sudah berpuas hati setelah keputusan diperolehi ? Semestinya tidak, kerana beliau seorang yang berpandangan jauh. Mr Roger melantik pula pihak ketiga untuk review semula kajian yang dijalankan oleh Dr Gladys Block. Ini dilakukan bagi mengelakkan pihak tertentu “argue” dengan keputusan yang diperolehi.

Saya tak perlu makan vitamin, badan saya dah cukup dengan makanan yang saya ambil setiap hari ikut tepat-tepat seperti yang disarankan oleh piramid makanan. Eh takpelah saya dah ambil minyak ikan , kalsium jenama XYZ sama je kan fungsinya?

Hasil dari Landmark Study yang dilakukan oleh Dr Gladys Block iaitu seorang Epidermiologists dari University of Carlifornia, membuktikan bahawa pengambilan vitamin Shaklee adalah lebih baik dari langsung tidak mengambil vitamin, adalah lebih baik dari mengambil vitamin jenama lain.

Buktinya pun ada dan sudah diterbitkan untuk tantapan umum, tiada rahsia. Keputusan ini juga menunjukkan pengamal vitamin Shaklee tiada mengalami masalah buah pinggang kerana Vitamin Shaklee mudah diserap berbanding yang lain.

Hasil Kajian

Hasil kajian yang telah dibuat oleh NHANES terhadap pengguna Shaklee

Hasil kajian yang telah dibuat oleh NHANES terhadap pengguna Shaklee

Graf di atas adalah hasil kajian yang diperolehi. Rumusan adalah seperti berikut:

  • Kesemua pengguna Shaklee yang diuji adalah pengamal yang sudah memakan suplemen Shaklee lebih daripada 20 tahun
  • Kalau anda perasan, mengapa agaknya kumpulan yang mengamalkan suplemen (brand lain) mempunyai keputusan yang ‘lebih kurang’, ataupun lebih teruk dari kumpulan yang langsung tidak mengamalkan apa-apa suplemen?
  • Jawapannya, tidak semua suplemen kesihatan itu mempunyai ujian klinikal yang teliti seperti suplemen Shaklee. Kebanyakan suplemen adalah sintetik dan ada yang boleh memberikan kesan sampingan yang teruk.
  • Shaklee memang sangat ketat membuat ujian klinikal dan penyelidikan ke atas produknya sebelum ia dijual di pasaran. Sumber untuk membuat suplemen Shaklee juga adalah daripada sumber yang terbaik.

Pilihlah Produk Yang Mempunyai Kajian Klinikal

Sebagai pengguna Shaklee sudah tentu saya semakin yakin untuk meneruskan pengambilan vitamin Shaklee untuk kesihatan saya dan keluarga. Kajian ini penting kerana tiada syarikat lain yang berani di uji kehebatan vitamin mereka berbanding jenama lain. Dr Glady Blocks mengiktiraf, hanya Shaklee sahaja yang layak kerana kualiti dan juga beberapa kajian klinikal yang dilakukan terhadap Shaklee.

Di bawah ini pula saya tunjukkan hasil maklumbalas bagi pengguna Shaklee (berpuluh-puluh tahun).

Pengguna Shaklee selama 50 tahun

Pengguna Shaklee selama 50 tahun

Pengguna Shaklee selama 47 tahun

Pengguna Shaklee selama 47 tahun

Pengguna Shaklee selama 25 tahun

Pengguna Shaklee selama 26 tahun

Pengguna Shaklee selama 26 tahun

Pengguna Shaklee selama 25 tahun

Pengguna Shaklee selama 24 tahun

Pengguna Shaklee selama 23 tahun

Pengguna Shaklee selama 24 tahun

Pengguna Shaklee selama 24 tahun

Pengguna Shaklee selama 22 tahun

Pengguna Shaklee selama 22 tahun

Pengguna Shaklee selama 20 tahun

Pengguna Shaklee selama 20 tahun

Anda bagaimana, bagi yang dah makan Vitamin Shaklee teruskan. Bagi yang belum, boleh hubungi saya. Bagi yang dah bertukar kepada jenama lain dan ingin bermula semula dengan Shaklee , saya alu-alukan hubungi saya.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan suplemen Shaklee bolehlah hubungi saya

Raihanah  SID 864679

No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Coach Detox Anda

Shaklee Gombak

23 thoughts on “Shaklee Produk Terbaik Disokong Dengan Kajian Klinikal

    1. Raihanah Ahmad Post author

      mudah2an membuka mata semua, jangan simply ambil mana2 suplemen tanpa kajian klinikal.

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      haa memang penyakit sekarang pun pandai bermutasi

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      rawatan memang kena sabar. tapi market kita memang berlambak2lah suplemen tanpa kajian ni

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge