Detox dan Peranan Pencegahan Kanser

By | 29 August 2016
toksin penyebab kanser

Kaitan Toksin dan Kanser

Seorang pakar onkologi dari Jerman menyatakan bahawa kanser adalah disebabkan oleh toksin dan persekitaran. Walaupun ada faktor lain seperti kulat, virus, genetik, dan lain-lain. Perubahan yang membawa kepada kanser ini sejak 100 tahun lalu adalah pengenalan kepada beratus-ratus jenis bahan kimia di sekeliling kita.
Menurut Dr  Ardavan Shahrdar punca kanser adalah agak kompleks. Tapi ada persamaan seperti berikut:
Genetik + toksin bahan kimia + emotional toksin = kanser. (ya, emosi pun boleh menyebabkan toksin)
Toksin atau radikal bebas ini akan memenuhi sistem pertahanan kita dan menyebabkan kanser. Contohnya pendedahan kepada penggunaan makanan yang diubahsuai secara genetik (GMO). Kajian menunjukkan bahan yang telah diubahsuai ini menyebabkan pertumbuhan sel yang tidak normal kepada badan.
Contoh lain lagi adalah susu daripada lembu yang dirawat mengandungi peningkatan hormon IGF-1. Hormon ini merupakan salah satu daripada faktor risiko tertinggi yang dikaitkan dengan kanser payudara dan kanser prostat. Satu-satunya cara untuk anda mengelakkan makanan GMO adalah dengan makan makanan organik atau makanan non-GMO.

Fakta Yang Anda Perlu Tahu

Kadar kanser payudara paling rendah dikalangan orang Melayu tapi kadar kematian paling tinggi. Kenapa?

Ini kerana orang Melayu paling lambat mendapatkan rawatan sewajarnya dan paling takutkan pembedahan serta kemoterapi dan radiotherapy.

Menurut Dr Suriyakhatun, ada orang yang sembuh tanpa rawatan konvensional tetapi jumlahnya teramat kecil. Peluang penyembuhan paling baik adalah gabungan rawatan konvensional dan alternatif dengan cara tersusun dan dipantau rapi oleh profesional perubatan.

Rawatan awal boleh selamatkan nyawa. Jangan lengahkan rawatan.

Statistik kanser payudara menunjukkan Melayu yang menghidapi kanser hanya sekitar 33%

Statistik kanser payudara menunjukkan Melayu yang menghidapi kanser hanya sekitar 33%

Namun, pesakit kanser dari kalangan orang Melayu paling tinggi berdepan kematian

Namun, pesakit kanser dari kalangan orang Melayu paling tinggi berdepan kematian

Isu Toksin Dalam Badan

Ada beberapa isu kepada toksin dalam badan yang perlu ditangani.

1. Ketoksikan selular

Toksin jenis ini adalah disebabkan oleh toksin yang tertarik ke dalam sel-sel kerana keasidan yang berlebihan di dalam darah. Selain itu, ketoksikan selular juga berlaku disebabkan ketidakupayaan untuk melepaskan toksin dalam sel-sel untuk sebab-sebab yang sama.

2. Logam berat dan toksik bahan kimia

Kebanyakan ikan besar mempunyai tahap merkuri tertentu. Peningkatan tahap logam berat menyebabkan gangguan kepada sistem imun. Terutama pengguna minyak ikan, hati-hati memilih suplemen minyak ikan anda. Ini kerana minyak ikan daripada ikan kecil lebih selamat berbanding minyak ikan daripada ikan besar (laut dalam).

3. Penyerapan nutrien terganggu

Apabila toksin semakin menebal di dalam kolon, menyebabkan penyerapan nutrien terganggu. Toksin yang menebal ini menyebabkan tekanan berterusan ke atas sistem imun dan memberikan bebanan tambahan kepada sistem detoksifikasi badan.
Villus dalam usus

Villus dalam usus kita

Tempat penyerapan nutrisi adalah di usus, ada rerambut halus kt usus yg disebut villi = berfungsi utk serap nutrisi. Ini real villus dalam usus kita, bayangkan kalau toksin melekat-lekat kt situ. Macamana ia nak serap nutrisi kita? Kalau bersih, penyerapan menjadi optimum.
Kalau kotor ‘tersumbat’ sebab itu kita susah hendak mendapat kesan yg baik terutama bila ambil suplement atau daripada pemakanan kita. Apabila penyerapan tidak baik juga menyebabkan tubuh jadi craving nak makan sebab tubuh memberi signal ‘aku tak cukup makan’. Sebab itu kita sarankan supaya ambil juga suplement agar kesan ‘pencucian’ tubuh lebih optimum (dalam kes detox).

Detox Untuk Pencegahan Kanser

Dalam dunia sekarang, adalah amat mustahil untuk kita mengelakkan toksin. Toksin ada dimana-mana contohnya bahan pencuci, sayur-sayuran, buah-buahan, bahan plastik, bahan make-up dan lain-lain. Dari celik mata lepas bangun tidur, hinggalah tidur, kita terdedah kepada lebih 100++ jenis toksin dalam tempoh 24 jam. Banyak tak?
Dan sekiranya anda tidak membuat detox, anda menyebabkan toksin dan hasil proses badan (juga menghasilkan toksin) terkumpul dalam badan dan akhirnya menjejaskan kesihatan.
Sana-sini saya mendengar berita si polan disahkan kanser, si polan itu sudah kanser tahap 3 dan sebagainya. Kes semakin bertambah, pada pendapat pakar adalah disebabkan oleh cara makan dan ketoksikan yang banyak sekarang ini. Salah satu cara pencegahan adalah melalui program detox menyeluruh yang dicadangkan oleh Shaklee.

Kebaikan Set Detox Shaklee

Antara kebaikan program detox Shaklee adalah:
  • Program Detox membantu kita membuang toksin seterusnya menjadi lebih sihat, bertenaga dan fokus.
  • Menurunkan simptom dan risiko penyakit merbahaya.
  • Boleh diamalkan oleh ibu menyusu dengan meal plan tersendiri.
  • Mengurangkan craving terhadap benda manis dan makan banyak seperti biasa walaupun sudah selesai Detox 7 hari.
  • Sesi detox yang pendek sahaja, hanya 7 hari dan sudah dapat merasakan perubahan yang positif.
  • Sistem penghadaman yang lebih baik.
  • Nafas lebih segar dan tidak berbau jika anda mengalami masalah nafas berbau.
  • Kulit lebih segar dan tidak lesu.. serta banyakkk lagi.
  • Bonus : Berat pasti Turun!
Tahukah anda, semua suplemen yang dicadangkan adalah bersumberkan semulajadi dan terbukti sihat, selamat dan berkesan. Semua suplemen juga adalah sesuai untuk sesiapa saja dan menu makan juga disediakan dan sesuai untuk semua dan boleh diolah mengikut citarasa individu.
Sebaik saja anda beli set complete detox ini, anda akan jadi ahli Shaklee dan diberikan support sepenuhnya sepanjang Program Detox di bawah MummyDetox dan Fly Shaklee. Malah, anda dapat menambah pendapatan jika anda berkongsi dan menarik ramai lagi menyertai Program Detox ini.
Antara testimoni program 7 hari detox bersama Shaklee

Antara testimoni program 7 hari detox bersama Shaklee

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan suplemen Shaklee bolehlah hubungi saya

Raihanah  SID 864679

No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Coach Detox Anda

Shaklee Gombak

12 thoughts on “Detox dan Peranan Pencegahan Kanser

    1. Raihanah Ahmad Post author

      betul kak, mentaliti itulah kena ubah. tak guna cantik tapi akhirnya sakit

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      betul tu cik. tapi pelik dengan MAKNA. sebab MAKNA kata tak payah buat kemo dan tak perlu ambil suplemen. jadi masih ada pesakit kanser yang masih menderita sekarang ni

      Reply
  1. Mummydearie

    Penerangan yang cukup jelas dan baguslah Raihanah berkongsi ilmu tentang kanser ni. Kenapa ya kadar pengidap kanser di kalangan orang Melayu paling rendah berbanding dengan bangsa lain?

    Tapi bab kadar kematian lebih tinggi tu mungkinlah sebab kita ni sayang nak keluar duit ataupun tak berduit atau pun ambil mudah segala penyakit bila dah teruk barulah nak rujuk pakar.
    Mummydearie recently posted…Kisah semalamMy Profile

    Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      orang melayu takut pi checkup MD. sebab tu rendah rate tu, tapi paling ramai mati. adik ipar saya berjaya detect pada stage 0 (belum stage 1), sebab dia pun baru sebulan lebih ambik vivix. bagus juga vivix bagi tolong kesan awal

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge