Shaklee Collagen Powder Bukan Sekadar Kolagen

By | 10 May 2016

Ramai yang ingin dapatkan kulit cantik dengan mengambil kolagen. Kolagen sebenarnya mempunyai pelbagai kebaikan, bukan sahaja berkenaan kulit cantik semata-mata. Satu ketika dulu dan sehingga kini pun memang ramai ambil kolagen kan. Saya antara yang mengelakkan ambil kolagen, masa itu sebab:

  • Tidak faham keperluan kolagen
  • Takut dengan kolagen di pasaran yang tidak diketahui sumber dan keberkesanannya

Jadi saya tidak ambil, sehinggalah 3 tahun lepas. Pertama kali ambil, itupun ambil sebab masa tu hendak puasa dan saya pulak masih menyusu anak nombor dua. Bila ambil itu, memang lepas itu jadi macam keperluan pulak.

Untuk posting kali ini, jom kita ulangkaji berkenaan kolagen dan kenapa Shaklee Collagen Powder sepatutnya menjadi pilihan anda.

Kebaikan Kolagen

Terdapat beberapa kebaikan kolagen, antaranya

  • Kulit: Nampak lebih tegang, putih, melicinkan kulit dan pori yang lebih halus.
  • Rambut yang lebih sihat: Memberikan rambut lebih lebat, sihat, lembap dan bermaya
  • Tulang yang lebih kuat: Selain tulang memerlukan kalsium, tulang juga perlukan kolagen. Ini untuk memberikan manfaat kepada sendi dimana tulang turut memerlukan kolagen supaya lebih kuat dan tidak mudah koyak.

Disebabkan fungsi diatas, kolagen yang anda ambil harus turut mengandungi manfaat kalsium.

Antara fungsi dan kebaikan kolagen

Antara fungsi dan kebaikan kolagen

Penyimpanan Kolagen di dalam badan

Penyimpanan kolagen dan penghasilan kulit adalah penting untuk kelihatan muda dan melambatkan proses penuaan. Semakin berusia, kedutan pada kulit kita akan semakin bertambah. Contohnya pada gambarajah di bawah:

  • Pada umur 20an, kolagen dalam badan adalah lebih banyak. Kolagen memegang struktur kulit agar lebih tegang.
  • Pada umur 30an akan mula kekurangan kolagen. Pada ketika ini menyebabkan tisu akan mula longgar dan mula nampak fine line.
  • Pada umur 40an, kulit akan nampak berusia dan akan ada pigmentation.
  • Pada umur 50an kolagen akan sangat sedikit dan penuaan akan sangat ketara. Pada umur begini, pengambilan kolagen masih boleh diambil untuk mengelakkan penurunan kolagen yang sangat drastik.

Keistimewaan Shaklee Collagen Powder

1. Penyerapan Hebat

Molekul yang kecil dan mempunyai penyerapan yang lebih tinggi (1000 dalton yang paling optimum untuk penyerapan dalam badan).

Penyerapan Shaklee Collagen Powder sebanyak 1000dalton memudah dan memaksimakan kadar penyerapan

Penyerapan Shaklee Collagen Powder sebanyak 1000dalton memudah dan memaksimakan kadar penyerapan

2. Sumber Premium Sisik Ikan Merah

Shaklee memilih sisik ikan merah sebagai sumber utama Shaklee Collagen Powder. Kenapa pilih sisik ikan merah? Ada sebabnya, antaranya:

  • Shaklee menggunakan sisik ikan merah yang mana boleh berenang hingga 5000m ke dalam air
  • Sisik yang premium
  • Tahan tekanan
  • Sangat bersih
  • Tinggi kolagen
Shaklee menggunakan sisik ikan merah sebagai bahan utama Shaklee COllagen Powder

Shaklee menggunakan sisik ikan merah sebagai bahan utama Shaklee COllagen Powder

Setiap sachet mengandungi 4000mg kolagen bagi setiap hidangan yang anda ambil.

3. Bukan Sekadar kolagen

SCP ditambah dengan 8 bahan aktif lain seperti:

  • Camelia Japonica Sees Extract yang memberikan kesan kulit lebih lembap
  • Pfaffia extract
  • Fish Collagen
  • Shellfish Extract
  • Lactobacilus acidophilus
  • Vitamin C
  • Vitamin B2 dan B12
7 ramuan Shaklee Collagen Powder

7 ramuan Shaklee Collagen Powder

4. Terbukti berkesan

Hampir 71% menyatakan kulit mereka lebih baik selepas pengambilan Shaklee Collagen Powder. Terdapat ujian klinikal pihak ketiga yang menyokong fakta ini.

Collagen Powder terbukti berkesan dalam tempoh 8 minggu pengambilan

Collagen Powder terbukti berkesan dalam tempoh 8 minggu pengambilan

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua. Dapatkan suplemen Shaklee daripada saya melalui maklumat berikut.

Raihanah SID 864679

No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Shaklee Gombak

26 thoughts on “Shaklee Collagen Powder Bukan Sekadar Kolagen

    1. Raihanah Ahmad Post author

      haa ema, trylah amalkan sekarang. tapi saya pun bagi anak2 amalkan, sebab zaman sekarang bukan macam zaman kita dulu2. kalau nak contact saya ya.

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      bestkan, bulan puasa ni wajib ada stok

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      oo bagus juga ya sarang burung. bagus tu puan

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      suplemen dah jadi satu keperluan sekarang ni

      Reply
  1. Okje

    Mmg baguskan Raihanah sebab pernah tgk kulit kawan cantik masa dia makan kalogen ni. Tp tulah…. belum berani lagi nak cuba…
    Okje recently posted…Nafsu nak beraya….My Profile

    Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      ok ni mak, saya pun memang jenis seram nak cuba suplemen di pasaran. tapi insyaAllah Shaklee punya selamat mak. dah 100 tahun di pasaran (vitamin tertua di dunia), bertahan di pasaran (syarikat) dah lebih 50 tahun di malaysia. termasuk kajian saintifik beratus setiap tahun dan jurnal terbitan pun beratus2 sejak ditubuhkan.

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      boleh encik, saya memang ada customer lelaki ambil kolagen kami. nanti kontek saya ya

      Reply
  2. Nor Azimah Ali

    Tulah fasal, ada baca pasal cyst and colagen nih, iaitu bole meningkatkan risiko cyst, harap raihanah bole bagi pemutihan terus kat kotak komen blog akak,
    Err..boleh ke? Sbb kadang sesekali bw nih, nnt lain kali lupa jlnnya, heeee. 😉

    Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      ok kak boleh. pasal risiko cyst tu nanti saya akan komen ya.

      Reply
      1. Raihanah Ahmad Post author

        berkenaan risiko cyst daripada kolagen. sebenarnya cyst berlaku disebabkan oleh:

        1. Hormon Estrogen yang berlebihan. fibroid atau cyst adalah ketumbuhan sel yang bergantung pada estrogen. Jika hormon estrogen dan progesteron dalam badan anda tidak seimbang, anda pasti berisiko untuk mendapat penyakit ini.

        2. Lambakan xenoestrogen dalam badan.
        Xenoestrogen adalah ‘estrogen sintetik’ yang terdapat dalam persekitaran (makanan, air, kimia dari industri pertanian dan penternakan). xenoestrogen ini contohnya dari phthalates (bahan dlm plastic atau getah), racun serangga (pesticides), tobacco by products

        3. Obesiti. Lemak berlebihan dalam badan akan mengaktifkan satu sistem yang kita panggil ‘Endocanabinoid system’. Sistem ini akan mengganggu fungsi-fungsi hormon yang lain dan juga boleh menyebabkan silent inflammation atau radang yang tinggi dalam badan. Selain cyst, orang gemuk juga berisiko mendapat kanser.

        4. Genetik. Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai penyakit yang sama, anda juga boleh mempunyai risiko yang sama.

        Rasanya pasal kolagen penyebab cysts tu tak betul. dan kolagen shaklee pula adalah selamat tanpa bahan berbahaya. kolagen pula macam2 di pasaran. jadi kena pastikan kandungannya selamat sebelum diambi.

        harap menjawab pertanyaan cikgu.

        Reply
  3. Norlaili

    Assalamualaikum. Kalau diabetic boleh tak consume collagen powder Shaklee?

    Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      boleh je puan. Boleh kontek saya untuk konsultansi. Raihanah 0122195919

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge