Minuman Isotonik Terbaik Pilihan Anda

By | 3 May 2016
minuman isotonik pilihan terbaik

Baru-baru ini suami saya belikan minuman isotonik yang popular di pasaran tempatan, semua orang pun tahukan jenama *** Plus itu. Mula-mula saya diamlah dulu, anak-anak pun suka benar minum. Maklumlah manis, siapapun mesti suka.

Hari kedua dia beli, saya mula membebel. Saya kata minuman ini tidak elok diminum SETIAP HARI. Yelah, mentang-mentanglah cuaca panas, hendak elakkan dehidrasi, maka belilah minuman itu. Tapi ia tetap tidak elok. Sebab apa tidak elok? Baca tulisan saya dibawah ya.

Apakah maksud isotonik?

Isotonik bermaksud tekanan yang sama (iso = sama, tonic = tekanan). Secara ringkas segi istilah biologi, tahap kepekatan bahan dalam cecair isotonik adalah sama pekat  dengan kepekatan cecair dalam sel badan manusia. Semakin cair kepekatan bahan dalam sesuatu cecair, semakin tinggi tekanan air dalam cecair itu.

Kalau makin pekat kepekatan bahan dalam sesuatu cecair, maka semakin rendah tekanan air dalam cecair tersebut. Sebagai contoh adalah air masak vs air gula pekat. Tekanan air paling adalah tinggi dalam air masak, dan tekanan air adalah rendah dalam air gula yang pekat.

Dalam biologi, kepekatan cecair boleh dibahagikan kepada tiga tahap iaitu isotonik, hipertonik dan hipotonik.

  • Hipertonik pula bermaksud cecair yang mempunyai tahap kepekatan bahan dalam cecair lebih tinggi daripada kepekatan cecair dalam  sel badan manusia.
  • Hipotonik pulak keadaan dimana cecair mempunyai tahap kepekatan sama dengan kepekatan cecair dalam sel badan manusia.
Cuba rujuk kepada gambar dibawah apakah berlaku apabila sel haiwan (yang warna kuning) dan sel tumbuhan terdedah kepada pelbagai cecair yang berlainan jenis.
Rajah menunjukkan 3 keadaan bendalir berbeza

Rajah menunjukkan 3 keadaan bendalir berbeza

Tujuan Minuman Isotonik

Minuman isotonik diformulasi untuk tujuan berikut:
  • Menggantikan cecair yang hilang daripada badan
  • Menyeimbangkan atau memastikan elektrolit dalam badan sentiasa ada (contoh elektrolit adalah sodium, potassium, magnesium, fosfat).
Rujukan kita adalah cecair yang bersifat isotonik mengandungi 4-8% kandungan CHO. Jadi anda harus pastikan minuman isotonik yang anda ambil mengandungi 4-8% gula dan garam. Kalau lebih, maknanya minuman tersebut sudah tidak lagi bersifat isotonik. Sebaliknya ia lebih pekat daripada cecair badan. Namun begitu ia tetap masih mempunyai eletrolit seperti natrium, potassium dan kalium.
Graf menunjukkan bagaimana Performance Drink membantu mengekalkan dan membaik pulih tenaga

Graf menunjukkan bagaimana Performance Drink membantu mengekalkan dan membaik pulih tenaga

Keistimewaan Performance Drink

Performance Drink mengandungi proprietari elektrolit OPTI-LYTE dengan campuran unik karbohidrat. Antara elektrolit yang utama dalam badan kita adalah
  • Sodium ion
  • Cloride Ion
  • Magnesium ion
  • Calcium Ion
  • Pottassium ion
Perbezaan minuman isotonik di pasaran

Perbezaan minuman isotonik di pasaran

Fungsi minuman isotonik sebagaimana saya sebutkan diatas adalah
  • Mengawal keseimbangan air dalam badan
  • Menghasilkan impuls elektrik yang digunakan oleh saraf dan otot-otot badan

Antara kelebihan lain Performance Drink adalah:

  • Mengurangkan kehilangan bendalir bagi meningkatkan hidrasi.
  • Meningkatkan daya ketahanan badan.
  • Memberikan tenaga kepada otot dan sel dengan cepat
  • Menggantikan air yang hilang semasa latihan fizikal
  • Meningkatkan daya tahan otot dan memanjangkan waktu latihan tanpa mencederakan tubuh.
  • Mencegah Penyahhidratan iaitu mengurangkan kehausan, mencegah penyahhidratan, melembabkan kulit dan kelihatan muda
  • Memelihara tahap gula darah bagi mengekalkan keupayaan tenaga dalam meningkatkan stamina.
    Kurang kandungan gula
  • Bebas gas atau tidak berkarbonat.
performance drink beri tenaga elak dehidrasi

Performance drink beri tenaga elak dehidrasi

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua. Dapatkan suplemen Shaklee daripada saya melalui maklumat berikut.

Raihanah SID 864679

No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Shaklee Gombak

37 thoughts on “Minuman Isotonik Terbaik Pilihan Anda

    1. Raihanah Ahmad Post author

      sesuai untuk budak2 kak, especially anak2 kita ni sekolah dan sebagainya. mereka terdedah kpd cuaca yang tak menentu jadi kena jadi juga keseimbangan elektrolit dan elakkan dehidrasi. boleh contact saya ya 0122195919

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      memang sesuai, atlet negara kita pun ramai ambil ni

      Reply
  1. Puan kutu

    Biasanya org lelaki memang suka minuman isotonik ni..tp betullah tak boleh consume setiap hari..benda apa pun tak boleh berlebihan..so silalah tukar ke performance drink shaklee.haha
    Puan kutu recently posted…Afia Imanina Turns 3My Profile

    Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      haa betul, memang perasan orang lelaki suka sangat. nasiblah saya dah explain dgn husband

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      betul tu huda, bolehlah share lagi ya

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      penting juga kak PI, terutama untuk keseimbangan badan

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      alhamdulillah, saya pun pure science juga dulu

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      saya tak pernah beli all this whle, jarang2 je beli. sebab tak minat minuman bergas

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      kerja berat memang perlukan suplemen untuk tenaga dan jaga kesihatan

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      boleh kaknoor, nanti cubalah

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      sama2 encik, jemput share ya

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      hihih saya pun ulangkaji juga

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      jom kurangkan gula DT 🙂

      Reply
  2. okje

    TQ Raihanah atas perkongsian ilmunya…
    Jarang jugaklah ambik minuman gini….sebab kononnya jaga kesihatan haha….
    okje recently posted…Ke Johor BahruMy Profile

    Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      semoga bermanfaat utk mak dan semua

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      haa sis, sebab gula ni memang byk penyakitlah kan

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      air gas dan manis jauhkanla kak. saya pun kadang failed juga nak remind anak2.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge