3 Sebab Anda Perlukan Minyak Ikan dan Kebaikan Untuk Semua

By | 27 April 2016

Terdapat banyak jenama suplemen di pasaran yang menyediakan kebaikan minyak ikan. Tidak kira berapa umur anda, anda akan memperoleh manfaat minyak ikan dengan pengambilan setiap hari. Ini kerana kebaikan minyak ikan tidak dapat disediakan sendiri oleh tubuh, justeru kita harus mendapatkan khasiatnya melalui pemakanan dan suplemen.

 

Apakah Minyak Ikan

Asid Lemak Omega 3 tidak dihasilkan oleh tubuh justeru pengambilan suplemen minyak ikan adalah penting

Asid Lemak Omega 3 tidak dihasilkan oleh tubuh justeru pengambilan suplemen minyak ikan adalah penting

Minyak ikan adalah satu bentuk asid lemak yang berasal dari tisu ikan yang berminyak. Ia mengandungi asid lemak omega-3, termasuk asid eicosapentaenoic (EPA) dan asid docosahexaenoic (DHA).

Individu yang mengambil jumlah yang tinggi asid lemak ikan dalam diet mereka cenderung untuk tidak perlu menambah kapsul minyak ikan dengan kerap. Namun, anda perlu ingat bahawa banyak jenis ikan yang mengandungi tahap merkuri yang tinggi.

Jika tahap ini merkuri terlalu tinggi, ia memberikan masalah kepada tubuh, justeru adalah penting bahawa anda mengekalkan keseimbangan yang baik. Suplemen minyak ikan menawarkan pelbagai manfaat. Berikut adalah tiga kepentingan minyak ikan yang menyebabkan anda perlu mengambilnya setiap hari.

1. Menyokong kesihatan kolestrol sihat

Menambahkan suplemen harian asid lemak omega 3 dapat menyokong profil kolesterol darah yang sihat dalam julat yang normal. Ini termasuk menambah 3-6 gram minyak ikan sehari boleh membantu menggalakkan nisbah sihat HDL untuk LDL, serta tahap yang sihat kepekatan triasigliserol dalam badan apabila di dalam julat sihat.

Minyak ikan dengan khasiat asid lemak omega 3 membantu kesihatan kardiovaskular

Minyak ikan dengan khasiat asid lemak omega 3 membantu kesihatan kardiovaskular

2. Menyokong kesihatan tulang

Minyak ikan dengan khasiat asid lemak omega 3 membantu kesihatan sendi

Minyak ikan dengan khasiat asid lemak omega 3 membantu kesihatan sendi

Semakin kita berusia, terutama dalam kes wanita yang memasuki tahun menopaus dan yang tidak lagi mempunyai tahap standard bagi hormon estrogen dan hormon progesteron, tulang boleh mulai menipis. Ini meningkatkan risiko anda mendapat osteoporosis.

Terdapat kajian yang dibuat berkaitan dengan implikasi pengambilan asid lemak omega 3 terhadap kepadatan tulang dan keseimbangan kalsium kepada wanita. Dalam kajian ini mendapati mereka yang mengambil asid lemak omega 3 dalam kadar yang sepatutnya telah membantu menyokong tulang yang sihat.

3. Menyokong Hormon Yang Stabil

Kajian telah menunjukkan bahawa memasukkan khasiat minyak ikan ke dalam diet harian anda dapat membantu menyokong hormon yang stabil.

Kebanyakan diet kita hari ini diisi dengan makanan yang diproses yang tiada kualiti, apatah lagi tidak cukup nutrisi untuk menyokong kesihatan kita. Pengambilan makanan ini sebaliknya hanya memburukkan lagi gangguan hormon seperti kemurungan dan kebimbangan.

Minyak ikan dengan khasiat asid lemak omega 3 membantu kestabilan hormon

Minyak ikan dengan khasiat asid lemak omega 3 membantu kestabilan hormon

Penggunaan minyak ikan membantu menyokong tahap serotonin dalam badan, ini yang sering dipanggil hormon ‘feel-good’. Biasanya anda akan mendapat manfaat daripada serotonin selepas memakan makanan mengandungi tinggi karbohidrat. Disebabkan itu, apabila kita tertekan, memang menjadi kebiasaan kita mengidamkan makanan yang tinggi karbohidrat contohnya makan dengan banyak, makan makanan manis seperti pastri, kek dan coklat.

Dengan pengambilan minyak ikan, anda secara semulajadi akan menyokong pelepasan serotonin anda sendiri dari dalam badan, ini yang boleh membantu menguruskan tekanan dan hormon.

Kebaikan Minyak Ikan Untuk Semua Golongan

Di bawah adalah beberapa kebaikan minyak ikan untuk semua golongan.

1. Ibu Hamil dan Menyusu

Sebagai ibu hamil (dululah) dan sedang menyusu, memang saya tidak miss ambil Omega Guard setiap hari. Antara khasiat minyak ikan untuk ibu hamil dan menyusu adalah:

  • Mengurangkan risiko kemurungan selepas bersalin (hormon yang stabil)
  • Membantu perkembangan otak dan mata bayi dalam kandungan
  • Membantu mengurangkan risiko kelahiran pra matang
  • Mengurangkan risiko alergi kepada bayi selepas lahir
  • Membantu meningkatkan pertahanan badan

2. Kanak-kanak

Ketiga-tiga anak saya memang mengambil Omega Guard setiap hari. Seorang 1 biji sehari. Jadi sebotol Omega Guard hanya dapat bertahan dalam tempoh 10 hari sahaja untuk keluarga kecil saya. Sebulan kena ambil 3 botol. Asalkan anak-anak sihat, saya usahakan juga cari dana untuk menampung kos suplemen.

Kebaikan minyak ikan untuk kanak-kanak antaranya:

  • Kebaikan DHA dan EPA membantu perkembangan otak kanak-kanak
  • Membantu mengurangkan radang akibat masalah ekzema
  • Membantu meningkatkan daya tumpuan dan fokus belajar. Jadi sangat baik untuk kanak-kanak secara keseluruhannya, dan terutama untuk kanak-kanak dengan masalah autism, fokus dan ADHD.
  • Membantu mengurangkan risiko serangan asthma.
  • Membantu menguatkan antibodi kanak-kanak.

3. Warga Emas

Mama dan abah saya memang sentiasa ambil Omega Guard, alhamdulillah. Kalau masa promosi, memang ambil 6 botol terus, dapat percuma 1, kan untung. Jadi bolehlah tahan dalam tempoh kurang setahun. Mama saya ada arthritis, abah saya pula ada darah tinggi dan ada masalah prostat. Jadi pengambilan Omega Guard memang sangat membantu mereka mengekalkan kesihatan.

Khasiat minyak ikan untuk warga emas adalah:

  • Membantu menurunkan paras kolestrol
  • Meningkatkan ketumpatan tulang (bone density)
  • Mengurangkan risiko alzheimer
  • Menyokong kesihatan jantung
  • Mengurangkan bengkak pada sendi (rheumatoid arthritis)

4. Lelaki Segak

Susah sebenarnya hendak pastikan lelaki mengambil suplemen. Suami saya pun memang culas sebenarnya, isterilah kena mainkan peranan. Alhamdulillah suami saya pun ambil omega guard 3 biji sehari. Bagi lelaki, terlalu banyak kebaikan minyak ikan, antaranya:

EPA di dalam minyak ikan membantu mengelakkan pembekuan darah. Ini dapat mengelakkan masalah strok dan salur darah tersumbat.

  • Membantu mengurangkan risiko penyakit prostat.
  • Minyak ikan dengan khasiat EPA dan DHA adalah sangat baik untuk kesihatan jantung.
  • Membantu mengawal tahap kolestrol berlebihan
  • Membantu menstabilkan tekanan darah

5. Wanita Jelita

Bagi wanita, antara lain minyak ikan membantu:

  • Membantu menstabilkan protein dalam kulit. Ini dapat membantu memastikan keanjalan kulit.
  • Membantu menambah tahap kalsium dan meningkatkan kepadatan tulang. Perkara ini telah saya huraikan dalam perenggan di atas.
  • Minyak ikan omega 3 bersifat anti radang dan membantu melegakan sakit ketika tempoh haid.
  • Mengurangkan risiko kanser payudara.
  • Membantu mengurangkan risiko keguguran berulang. Justeru sangat sesuai diambil oleh wanita yang kerap mengalami keguguran berulang.

Kesimpulan

Memandangkan minyak ikan tidak boleh disediakan sendiri oleh tubuh, kita harus juga ambilnya daripada pemakanan dan suplemen. Kami sendiri memilih Omega Guard dari Shaklee atas pelbagai kelebihan yang kami telah kongsikan.

Promosi Omega Guard hanya ada 3 hari lagi. Hubungi kami sekarang untuk mendapatkannya ya.

Saya suka omega guard

Saya suka omega guard

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua. Dapatkan suplemen Shaklee daripada saya melalui maklumat berikut.

Raihanah SID 864679

No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Shaklee Gombak

 

10 thoughts on “3 Sebab Anda Perlukan Minyak Ikan dan Kebaikan Untuk Semua

  1. bp

    Bila baca ni macam nak bagi anak makan minyak ikan sekarang, kalau letak dalam makanan ok ke ? Sebab anak tak suka vitamin hat sedap pun tak makan kecuali yang coklat.
    bp recently posted…3 dalam 1 Peta DuniaMy Profile

    Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      betul tu MD, saya banyak juga habis duit utk suplemen setiap bulan.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge