Suplemen vs Ubat Yang Mana Satu Pilihan Kita

By | 17 January 2016

Tajuk mungkin agak kontroversi, tapi bukan hendak cari pasal. Saya cuma ingin memberikan respond kepada tulisan seorang doktor yang saya baca beberapa hari lalu. Ia berkaitan kekecewaannya apabila macam-macam isu seperti

  • anti vaksin
  • lambakan produk MLM
  • ubat menyebabkan kesan kepada tubuh badan
  • orang ramai lebih percayakan perubatan alternatif dsb

Katanya buat apa lagi beliau jadi doktor kalau semua orang termakan dengan perjuangan seperti di atas.

Benarkah kekecewaan doktor itu?

Pada saya, doktor jangan ambil setiap satu isu itu secara rawak kesemuanya tidak elok. Bagi saya sendiri, saya masih perlukan doktor dan peranan perubatan masih sangat penting. Almaklum, penyakit bukan kita boleh kawal. Walaupun kita berusaha dari sehari ke sehari untuk hidup sihat dengan bermacam-macam suplemen, tapi kalau Allah takdirkan juga sakit, mestilah kita tetap cari doktor.

Bagi sayalah, peranan doktor tidak terperi pentingnya untuk mengubati, tapi bagi kami yang menjual suplemen kesihatan, kami lebih berminat dengan pencegahan penyakit. Peranan kita masih tetap berbeza.

Samalah konsepnya doktorkan, tentang vaksin. Pihak perubatan suruh ambil vaksin untuk pencegahan penyakit berjangkit, samalah konsep suplemen di sini. Peranannya adalah untuk mencegah. Mencegah sama sekali berbeza dengan merawat.

Kos mencegah vs kos merawat penyakit

Saya pernah juga kongsikan di sini kos merawat penyakit, contohnya kanser, katanya mencecah RM350 ribu bagi seorang pesakit. Bagi kami rakyat biasa ini, RM350 ribu banyak sangat, hendak beli rumah pun boleh itu. Bayangkanlah.

Kos Rawatan Kanser mencapai rm300 ribu

Kos Rawatan Kanser mencapai rm300 ribu

Berbeza jika anda mencegah, pencegahan baru berapa rm yang anda perlu laburkan. Contohnya pencegahan dan membantu rawatan kanser dengan menggunakan Vivix. Harga runcit sebotol Vivix baru RM500, hanya perlu ambil beberapa botol, tidak perlu pun mencapai hingga RM350 ribu. Alhamdulillah jika kembali sihat, bukankah matlamat kita pun masih sama, iaitu untuk seseorang individu itu sihat.

Bukan itu sahaja, kos ini termasuk juga kesan emosi terhadap pesakit dan ahli keluarga jika terkena penyakit kronik. Boleh bayangkan tak?

Apabila sakit, bukan hanya melibatkan wang ringgit, bahkan ia melibatkan pelbagai kesan ke atas diri dan keluarga

Apabila sakit, bukan hanya melibatkan wang ringgit, bahkan ia melibatkan pelbagai kesan ke atas diri dan keluarga

Bidang perubatan dan nutrisi adalah berbeza

Ramai juga para doktor menyebut sendiri dengan saya, kedua-dua bidang nutrisi dan perubatan adalah bidang berbeza. Subjek nutrisi ada dipelajari oleh doktor semasa belajar, tetapi hanya 1 kursus sahaja. Kedua-duanya berbeza, bagaimanapun kedua-duanya saling tampung menampung.

Lagi pula sepatutnya kita lebih menggalakkan orang ramai menjadi sihat, dengan pengambilan makanan seimbang dan pemakanan tambahan yang selamat. Ya pemakanan tambahan yang selamat, bukan ambil sembarangan. Berbeza dengan Shaklee.

Pandangan Dr Zubaidi berkenaan kepentingan suplemen

Pandangan Dr Zubaidi berkenaan kepentingan suplemen

Kami di Shaklee sentiasa komited membantu menaikkan tahap kesihatan seseorang, dari nikmat kesihatan itulah mereka timbul rasa ingin kongsikan dengan orang lain.

Jadi doktor-doktor, janganlah merajuk. Teruskan berkhidmat dengan ikhlas dan komited, kami semua memberikan sokongan kesihatan dalam aspek nutrisi sahaja.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua.

Raihanah  SID 864679

No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Shaklee Gombak

12 thoughts on “Suplemen vs Ubat Yang Mana Satu Pilihan Kita

  1. HusnaRahman

    Setuju 100% kak…pengambilan makanan nutrisi ni bukan ubat tapi hanya untuk support semata-mata…kan pencegahan itu lebih baik dari mengubati…thanks kak for this sharing…harap sangat ramai yang bukak minda tentang isu-isu macam ni..doktor2 pun mesti lebih faham kan??
    HusnaRahman recently posted…6 PETANDA ANDA MENGALAMI MALNUTRISIMy Profile

    Reply
  2. cik tom

    bak kata orang dulu2 mencegah lebih baik dari merawat..
    tapi btul apa yang sis ckp doktor masih mempunyai kepentingan..dan peranan penjual supplemen dan doktor seirirng sama penting..bila sakit tetap kita perlukan doktor untuk merawat..jadi doktor jangan merajuk pulak..hehe
    cik tom recently posted…Seronok ke buat duit dari blog?My Profile

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge