Terapi Sonotron Untuk Anak Batuk Berkahak

By | 16 September 2015
Testimoni Pulih Batuk Berkahak dan Batuk Berulang

Baby Sarah sudah berbulan-bulan juga batuk dan hidung tersumbat. Kisahnya hidung dia memang tersumbat sejak lahir lagi. Tapi sebab dia boleh saja tidur, saya tidaklah ambil berat sangat masalah itu sehinggalah baru-baru ini dia macam sukar hendak menyusu dan tidur asyik terganggu.

Bunyi-bunyi lelah memang sudah ada sejak beliau 4 bulan, dan ini memang disahkan oleh doktor Nadir. Saya sudah berulang 5 kali ke klinik Dr Nadir untuk buang kahak, tetapi nampaknya kahak masih banyak, hidung masih tersumbat. Beratus juga habisnya.

Baru-baru ini saya ada terbaca di FB group menyatakan boleh mencuba kaedah sonotron untuk bayi batuk berkahak. Mulalah episod saya mengkaji perkara ini dan saya maklumkan kepada suami. Beliau memang pernah dengar dan boleh cubalah dengan kaedah ini.

Terapi Sonotron

Terapi Sonotron ialah rawatan tercanggih di mana ianya bebas daripada sebarang pembedahan kerana ianya dikendalikan secara luaran oleh pakar terapi. Ia memberikan kesan serta-merta kepada pesakit tanpa menggunakan dadah dan tiada kesan sampingan.

Rawatan ini menggunakan teknologi daripada Amerika Syarikat untuk mengeluarkan pancaran discaj yang berfrekuensi rendah, hanya 0.43Mhz (kalau nak tahu, kebanyakan telefon mudah alih berfrekuensi tinggi iaitu sebanyak 900 Mhz). Jadi, boleh beza kan?

Kaedah rawatan unik ini terbukti secara berkesan dan ianya selamat ke atas pesakit.

Bagaimana Terapi Sonotron dikendalikan

Terapi ini akan bertindak pantas dengan menyingkirkan radikal bebas yang berlebihan yang terdapat dalam sel yang bermasalah sekaligus menghilangkan kesakitan dan simptom lain yang berkaitan. Setelah radikal bebas ni ditukarkan kepada oksigen dan air, sel yang sakit tadi berupaya untuk sembuh dengan serta merta secara semulajadi tanpa melibatkan ubat-ubatan.

Tengok gambar di bawah, inilah alat sonotron. Bunyinya agak bising, jadi setengah baby memang menangis macam baby Sarah.

Sonotron

Sonotron

Alat itu akan dihalakan ke arah dada, tekak, hidung dan belakang pesakit. Ia akan membantu mencairkan kahak. Dikatakan kahak akan keluar melalui hidung (air jernih) dan najis bayi (najis jadi berlendir).

Sebaik-baiknya rawatan diulang sebanyak 3 kali. Semalam hari kedua Sarah: hidung kurang bunyi, kurang batuk, menyusu dah elok dan boleh tidur lena.

Masa jumpa doktor Khadzali, beliau pesan perkara berikut:

  1. Sentiasa mandi air suam bagi kanak-kanak yang batuk berkahak atau selesema
  2. Sapu minyak selalu (dia ada bagi minyak sapu, sedap baunya)
  3. Jika ibu menyusu, kenalah pantang makan dan minum yang boleh menyebabkan kahak
  4. Jika anak sudah makan, pastikan elakkan beri makanan penyebab kahak

Selain amalkan pesanan doktor, saya juga buat ini

  1. Steam dan percussion setiap hari
  2. Saya amalkan suplemen, elakkan makanan penyebab mukus
  3. Beri Sarah sedikit madu, Vivix, Omega Guard.. semua ini untuk cairkan kahak

Alhamdulillah D2 nampak Sarah sudah lega. Saya hendak sambung rawatan sehingga D3 atau D4 insyaAllah. Misi saya hendak hilangkan dulu batuk dan hidung tersumbat. Lepas ini hendak hilangkan lelah pula.

Penyakit yang boleh dirawati dengan sonotron

Rawatan sonotron ini selamat kepada pelbagai usia, bayi baru lahir pun boleh. Masa hantar Sarah kelmarin, memang nampak ada bayi baru lahir pun datang buat terapi sonotron.

Anda PERLU cuba rawatan Sonotron sekiranya mengalami:

  • Stroke
  • Gout
  • Asma (Lelah)
  • Bronkitis (terutama kanak-kanak)
  • Sakit Tekak/Batuk
  • Kayap/Ekzema/Kudis
  • Sakit Pinggang/Pinggul
  • Sakit siku/jari/lengan
  • Migrain
  • Angin ahmar (Strok)
  • Resdung
  • Sakit sendi lutut
  • Kaki terseliuh
  • Bengkak pada tapak kaki”
  • luka
  • ulser
  • Masalah kulit/ jerawat
  • Gastrik

Dimana boleh dapatkan rawatan sonotron?

Bagi anda yang ingin mencuba kaedah ini, ini klinik yang menyediakan terapi sonotron

AN-NUR SPECIALIST HOSPITAL
No 14 & 16, Medan Pusat Bandar 1, Seksyen 9 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor Darul Ehsan
Tel: +603 8926 6060 | Fax: +603 8926 6067

Klinik Keluarga Dr Hj Mohd Khadzali

No. 3, Rumah kedai, Jalan AU 5C/K, Ulu Kelang, Ampang, 54200 Kuala Lumpur. Tel 03 – 41083716

Isnin – Khamis (9 pagi-1 tgh, 5 ptg-7 mlm, 8.30 mlm-11 mlm), Jumaat (9 pagi-12 tgh, 5 ptg-7 mlm, 8.30 mlm-11 mlm), Sabtu (9 pg-1 tgh), Ahad (7 ptg – 10 malam)

Klinik Dr Fauziah

NO 15, JALAN 2A/1, OFF JALAN ULU YAM BANDAR, BARU SELAYANG FASA 2A, 68100 BATU CAVES, SELANGOR. Tel: 03-61890753.

Klinik buka setiap hari kecuali hari Ahad.

 

 

 

Raihanah

SID 864679
No tel: 0122195919

Your trusted Shaklee Independent Distributor

Shaklee Gombak

38 thoughts on “Terapi Sonotron Untuk Anak Batuk Berkahak

    1. Raihanah Ahmad Post author

      saya pun baru tahu, tapi bila dah try memang ohsem hasilnya

      Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      semua orang ingat sinetron, tapi alhamdulillah memang berkesan juga

      Reply
  1. qila

    Rawatan sonotron bagus utk ank2 selsema n batuk..
    Mmg boleh rawat scra smulajadi dgn cepat.

    Sape2 area Bangi boleh ke
    Pusat rawatan sonotron tawakal
    8am-11pm (buka tiap hari)
    019-4007258
    (Kene call Dulu buat appointment

    Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      sis boleh try hubungi klinik terbabit ya. saya dulu dalam rm45 sekali terapi.

      Reply
  2. Panmedic Sdn Bhd

    Please note that Panmedic Sdn Bhd is just a supplier of the Sonotron and does not offer the treatment. For treatment please contact the other clinics and treatment centres. Thank you.

    Reply
  3. Moon

    Br g wt td.Di senawang pon ada.pusat rawatan komplimentari namanya.dpn kilang mcis + metek kitamura.

    Pusat Rawatan Komplimentari
    Ozone Healing Sdn Bhd
    No 40, jln cattleya 4, taman cattleya, seremban
    06 6781111 / 019 7504447

    Caj rawatan :

    Bayi @ kanak2 : Rm 35
    Dewasa : Rm 50

    Waktu operasi :

    Isnin – Sabtu
    9.00 pagi – 5.00 petang

    Reply
  4. nur hidayah hadnan

    Area wp labuan atau kota kinabalu ada tak rawatan sonotron ni?ank sy sgt perlukn rawatan ni

    Reply
  5. Lan..

    Masa utk buat terapi sonotron tu brapa lama.. 5minit ka.. 10 minit ka?

    Reply
      1. Alia Halim

        Bandar Johor baharu ade sesiapa yang tau kt mane lokasi untuk sonotron ni??saya google yang ada hanya d batu pahat dan segamat

        Reply
  6. Diana

    Heee bila baca komen kat atas pasal sonotron da sinetron.. ada relevannya. Trima kasih sebab share.. at least ada alternatif lain utk baby.. 🙂

    Reply
  7. Sarojaoja

    Nak tnya mkanan apa bole mnyebabkan mucus tu.. Ibu yg menyusu ke yg perlu elak mkn mknan tu. Tq

    Reply
    1. Raihanah Ahmad Post author

      ada dalam gambar tu makanan yang menyebabkan mukus. ibu menyusu perlu elak makan tu. kalau baby dah boleh makan, elakkan makanan tu daripada baby

      Reply
  8. joe

    dekat bangi pon ade…pusat rawtan sonotron tawakal bangi,
    tutop jumaat je,
    caj rawatn rm 30 kanak2,rm35 dewasa

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge